Εδώ παρουσιάζονται οι επιβλητικές ακροπόλεις από δύο κυρίως αρχαίες ελληνικές πόλεις – παρέχοντας έτσι μας μια γεύση από την ελληνική αρχιτεκτονική που εκτείνεται σε όλη την Μεσόγειο..

ΒΙΝΤΕΟ

1-Η φημισμένη Ακρόπολη που συμβολίζει την δύναμη της Αθήνας ,στην κυριολεξία με το ύψος της , η δε ιστορία αυτής επάνω στην ψηλή βραχώδη προεξοχή με ύψος 490 ποδιών πηγαίνει απίστευτα πίσω περίπου το 3500 π.Χ., καθιστώντας την έτσι παλαιότερη ακόμη και από την Μεγάλη Πυραμίδα.


Και ενώ ξεκίνησε ως μία στρατηγική οχύρωση του γύρω οικισμού, στον χώρο της Ακρόπολης της Αθήνας δόθηκε τόσο πολιτική όσο και θρησκευτική έννοια από την κλασική περίοδο (γύρω στο 5ο αιώνα π.Χ.), με την εντυπωσιακή ποικιλία της σε ναούς και μνημεία – συμπεριλαμβανομένων των δομών όπως ο Παρθενώνας , το Προπύλαια , το Ερέχθειο είναι όλες αυτές οι δομές χαρακτηριστικά παραδείγματα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

2- Όσο για την αρχαία πόλη του Ακράγαντα (ή Ἀκράγας) στην Σικελία, ήταν μία από τις σημαντικότερες ελληνικές κατοικημένες πόλεις της (Magna Graecia ),Μεγάλης Ελλάδας κατά την διάρκεια αυτής που έχει ονομαστεί ως η χρυσή εποχή των ελληνικών πόλεων-κρατών (περίπου τον 5ο αιώνα π.Χ.).
Η πόλη ιδρύθηκε αρχικά στις αρχές του 6ου αιώνα από Έλληνες αποίκους από την Γέλα Gela (Σικελία), και από την αρχή του επόμενου του αιώνα, ενδεχομένως, είχε έναν πληθυσμό πάνω από 100.000 ανθρώπους.
Στην πραγματικότητα, μετά από πολλές πολιτικές και στρατιωτικές αναταραχές κατά την διάρκεια των Πουνικών πολέμων,( Punic) η πόλη κατάφερε να ανακτήσει την ευημερία της, σε τέτοιο βαθμό που στους κατοίκους της (η πόλη μετονομάζεται Agrigentum) χορηγήθηκε ρωμαϊκή υπηκοότητα μετά το θάνατο του Ιούλιου Καίσαρα το 44 π.Χ..
Ακόμη και ο Ελλην λυρικός ποιητής Πίνδαρος, ο οποίος καταγόταν από την «ενδοχώρα» την Θήβα, περιγράφει τον Ακράγαντα ως «η πιο όμορφη πόλη στον κόσμο που κατοικείται από θνητούς». Αρκεί να πούμε, η μεγάλη πόλη είχε την δική της Ακρόπολης της, που περιλαμβάνει την φημισμένη Κοιλάδα των Ναών.

ΠΗΓΗ: Πολυμέσα Altair4- Altair4 Multimedia Archeo3D Production

(Δυο ζωντανές μαρτυρίες από στόματα των αντιπάλων τους)

Ηλιάδης Σάββας, δάσκαλος

  1. Από το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ», του δημοδιδασκάλου και Μακεδονομάχου Ιωάννου Ξανθού, καταγομένου από την Γευγελή της Μακεδονίας, μεταφέρουμε το παρακάτω απόσπασμα: Μέρος ΣΤ΄:«ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΓΕΥΓΕΛΗΝ»

Την 11ην Ιουλίου 1908 ανεκηρύχθη το Τουρκικόν Σύνταγμα και εις Γευγελήν. Κατά την ημέραν ταύτην όλοι οι Οθωμανοί της Γευγελής και των πέριξ χωρίων κατήλθον εις πάνδημον ένοπλον συλλαλητήριον προ του Διοικητηρίου, όπυ είχον κατέλθει και παρουσιασθή μικρά αντάρτικα σώματα Ελληνικά και κομιτατζήδων. Συνεχίστε την ανάγνωση

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση