πίσω

ΚΡΗΤΗ - ΠΡΩΙΜΟΙ ΜΙΝΩΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

1-ΚΟΥΜΑΣΑ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΡΣΟΡΑ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ

 


Το
 Προανακτορικό νεκροταφείο της Κουμάσας βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά της Λουκίας και Κουμάσας στα νότια της πεδιάδας της Μεσσαράς στους πρόποδες των Αστερουσίων. Στην  περιοχή έγινε  η πρώτη ανασκαφή 1904 - 1906 από τον Ξανθουδίδη – υπάρχουν  τέσσερις τάφοι στην τοποθεσία τρεις θολωτοί τάφοι και ένας rectagular. Όλοι οι τάφοι είχαν περιεχόμενα διάφορα εμπορεύματα και ταφή που χρονολογείται από την Πρωτομινωική περίοδο και το EM ΔΣ .Το «ύφος Κουμάσας » των αγγείων πήρε το όνομά του από τα ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν πήλινα και λίθινα αγγεία, σφραγίδες, ειδώλια, εργαλεία και τρία στιλέτα από ασήμι. Πάνω από τους τάφους ήταν οικισμός ο οποίος περιλαμβάνει ένα ιερό, αλλά αυτό τώρα έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

 

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/koumasa02s.jpg

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/koumasa03s.jpg

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/koumasa16s.jpg

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/koumasa08s.jpg

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/koumasa12s.jpg

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/koumasa10s.jpg

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/koumasa14s.jpg

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/koumasa15s.jpg

  

2-ΠΡΑΣΕΣ – ΣΤΑ ΝΕΑ ΡΟΥΜΑΤΑ

 ο Πρώιμος Mινωϊκός  I , τάφος κοντά στο χωριό Νέα Ρούματα στο νομό Χανίων είναι, όσο γνωρίζω, το μόνο παράδειγμα της πρώιμης μινωικής περιόδου  I τάφου που να βρίσκονται στη Δυτική Κρήτη, αν και ένας ικανός αριθμός με Πρώιμες μινωικές τοποθεσίες έχουν έρθει στο φως με τις ανασκαφές στα πρόσφατα χρόνια. Ο τάφος είναι ο ίδιος πολύ μικρός, τόσο μικρός που στην πραγματικότητα ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς ένας άνθρωπος  θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί στον τάφο,. Δεν ήταν μόνο ένα σώμα  που βρέθηκε στον τάφο, αλλά υπήρξαν δύο αγγεία, που βρέθηκαν εκεί . Η θολωτός τάφος, που θυμίζει παρόμοιους τάφους που βρέθηκαν στις Κυκλάδες χρονολογούνται στην ίδια περίοδο Αυτός  κατασκευάστηκε από τους βράχους που προμηθεύτηκαν από κοίτη του ποταμού.

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/nea_roumata03s.jpg

 

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/nea_roumata01s.jpg

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/nea_roumata02s.jpg

  

 

3-ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ

 

 

 


 Η Οδηγήτρια βρίσκεται στο δυτικό άκρο των Αστερουσίων νότια της πεδιάδας της Μεσσαράς στα νότια της Κρήτης. Παίρνουν το όνομά τους από το μοναστήρι εκεί κοντά. Οι τάφοι ήταν σε χρήση από την ΠM Ι -Μ Ι -Α. Ανασκαφή του χώρου έγινε από τον Ν. Δημοπούλο το 1979 και από τον Α. Βασιλάκη, το 1980. Βρίσκει στο σημείο όπου έχουν βρεθεί , σφραγίδες, αγγεία, λίθινα αγγεία, περίαπτα και περιδέραια, διαδήματα χρυσό και ένα χρυσό βραχιόλι, καθώς και πέτρινες λεπίδες. Εκτιμάται ότι 150 ταφές είχαν λάβει χώρα στην περιοχή. Στα δωμάτια έξω οι θόλοι των δύο τάφων ήταν σε  χωριστά στρώματα , η ταφή με τα χρόνια δεν είχε διαταραχθεί. Εκτός από τους δύο θολωτούς τάφους υπήρχαν δωμάτια για τις προσφορές, ένα οστεοφυλάκιο, και μια πλακόστρωτη αυλή με βωμούς. Οι τάφοι ήταν σε χρήση για πάνω από 1000 χρόνια. 


 

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/odiyitria001s.jpg

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/odiyitria002s.jpg

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/odiyitria007s.jpg

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/odiyitria009s.jpg

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/odiyitria008s.jpg

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/odiyitria012s.jpg

  

4-ΠΛΑΤΑΝΟΣ

 


Οι θολωτοί τάφοι στον Πλάτανο ήταν σε χρήση από την Πρώιμη Mινωική  II μέχρι ΜΜ ΙΙ και ο τάφος Α είναι ο μεγαλύτερος θολωτός τάφος που αποκαλύφθηκε στην Κρήτη. Οι τάφοι ανασκάφηκαν από τον Στέφανο Α. Ξανθουδίδη το 1914-5. Αρχικά υπήρχαν τρεις τάφοι και ανατολικά των τάφων Α και Β υπήρξαν ορθογώνια κτίρια. Βόρειο-ανατολικά του τρίτου, αλλά  καταστράφηκαν, υπήρχαν ορθογώνιοι χώροι που είχαν χρησιμοποιηθεί ως οικίες. Μεταξύ των τάφων Α και Β υπήρχε μια πλακόστρωτη αυλή. Η πρώτη εικόνα δείχνει τον τάφο Α, τις άλλες τρεις εικόνες δείχνουν τον τάφο Β. 


 

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/platanos01s.jpg

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/platanos02s.jpg

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/platanos03s.jpg

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/platanos04s.jpg

 

5-ΓΕΡΟΚΑΜΠΟΣ

 

 


 

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/yerokambos50s.jpg

Τάφος ΙΙ - Γερόκαμπος. Η τρίλιθος είσοδος μπορεί να την δούμε  στην αθέατη πλευρά του τάφου, και προς τα αριστερά υπάρχει ένα μικρό διαμέρισμα.

Τρεις τάφοι έχουν ανασκαφεί κοντά στο χωριό Λέντας, το οποίο βρίσκεται στη νότια ακτή της κεντρικής Κρήτης, νότια των Αστερουσίων. Διπλός τάφος Ι και ΙΑ (δεν φωτογραφίζεται), που βρίσκεται στο Παπούρα, και τον διπλό τάφο ΙΙ και ΙΙΑ, που βρίσκονται στον Γερόκαμπο , και οι δύο στα δυτικά του Λέντα. Τάφος ΙΙΙ, (που δεν φωτογραφήθηκε), βρίσκεται στο Ζερβός στα ανατολικά του Λεντα

Ο Γερόκαμπος  χτίστηκε στη Μινωική Ι Πρώιμη και κεραμικά που βρέθηκαν στο ανώτερο στρώμα δείχνει ότι ήταν ακόμα σε χρήση κατά τη διάρκεια Πρωτομινωική ΙΙ και Μεσομινωική ΙΑ. Στον τάφος ΔΣ περιέχονται ΠΜ ΙΙ κεραμικής. Ο οικισμός που χρησιμοποιήθηκε ο τάφος δεν έχει βρεθεί ακόμα.

Τάφος II. Η εσωτερική διάμετρος του τάφου είναι 5,15 μέτρα και το πάχος του τοιχώματος είναι 1,9 μέτρα. Τα ερείπια στέκονται 1,7 μέτρα ύψος στο σημείο τους υψηλότερα. Η τρίληθος είσοδος, η οποία αποτελείται από δύο μονές πέτρες σε όρθια θέση με ένα ενιαίο επιστέγασμα που αναπαύεται στην κορυφή, είναι 0,6 εκ πλάτος. Δυτικά της εισόδου υπάρχει ένα μικρό διαμέρισμα το οποίο είναι 1 μέτρο πλάτος. Στα ανατολικά της εισόδου του τάφου υπάρχουν τέσσερα δωμάτια.

Τάφος ΔΣ. Ο τάφος αυτός ενώνεται πάνω και έξω από το τείχος του τάφου ΙΙ και βρίσκεται στα νότια-ανατολικά του τάφου ΙΙ. Η εσωτερική διάμετρος του παρόντος είναι  ο μικρότερος τάφος και είναι 3,4 μέτρα και το πάχος των τοίχων είναι 1 μέτρο. Είσοδο πρέπει να έχει στη νοτιο-δυτική πλευρά , όπου ο τοίχος έχει καταστραφεί και μια καλύβα με πέτρα στέκεται τώρα.

 

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/yerokambos052s.jpg
Η είσοδος

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/yerokambos053s.jpg
Τάφος ΙΙα σε πρώτο πλάνο με δωμάτια ΑΝ πάνω αριστερά
και Δ, πάνω δεξιά (κατάφυτος)

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/yerokambos055s.jpg
Τάφος IIα

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/yerokambos057s.jpg
Αίθουσα Μ στο κέντρο

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/yerokambos58as.jpg
Αίθουσα Α

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/yerokambos062s.jpg
Η είσοδος

 

 

ΠΗΓΕΣ

uk.digiserve.

 

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock