Ομιλία του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη, η οποία έγινε στις 30.5.2016 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, σε συνεργασία με το Σωματείο «Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. Αριστείας», με θέμα: «Αριστεία στην Παιδεία και Πρόοδος».

Ομιλία του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη, η οποία έγινε στις 30.5.2016 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, σε συνεργασία με το Σωματείο «Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. Αριστείας», με θέμα:

«Αριστεία στην Παιδεία και Πρόοδος».

Η αριστεία στην ολιγαρχία αξιώνει την κατοχή της πολιτείας (και των αξιωμάτων) από τους «αριστείς» της. Η αριστεία στη δημοκρατία δημιουργεί τις βάσεις του «ευ αγωνίζεσθαι» ως διακυβεύματος της ζωής. Η δημοκρατία αναδεικνύει την αριστεία σε αξία και, συνακόλουθα, σε αξιωματική παράμετρο της κοινωνικής κινητικότητας. Εξού και η δημοκρατική πολιτεία δημιουργεί τις προϋποθέσεις της αριστείας για όλους τους πολίτες της, απελευθερώνοντάς τους καθολικά, σε ένα περιβάλλον που προάγει την άμιλλα.

Οι αριστείς στο πλαίσιο αυτό είναι θεράποντες του «ευ αγωνίζεσθαι», του διακρίνεσθαι στη ζωή, οι σύμβουλοι και οι θεράποντες του δήμου. Δεν κατέχουν όμως την πολιτεία. Η ισότητα στη δημοκρατία αφορά στην ενσάρκωση της πολιτείας από το σύνολο των πολιτών, όχι στη γενική ισοπέδωση του ατόμου στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Το δόγμα του «των υπερεχόντων σταχύων κόλουσις» απαντάται στις τυραννίες όχι στις δημοκρατίες. Η δημοκρατική Αθήνα και όχι η Σπάρτη δημιούργησε τον μέγιστο των πολιτισμών της πόλεως.

Στον αντίποδα, στη μοναρχεύουσα ολιγαρχία της εποχής μας η αριστεία τοποθετείται σε ένα περιοριστικό ως προς τις δυνατότητες που προσφέρονται στο άτομο περιβάλλον και ως προς το σκοπό της. Εντούτοις, στην εκφυλισμένη εκδοχή της ελληνικής κομματοκρατίας, δεν ευδοκιμούν ούτε οι «αριστείς» της ολιγαρχίας ούτε οι θεράποντες του «ευ αγωνίζεσθαι» της ζωής, παρά μόνον οι παρακοιμώμενοι και τα παράσιτα της κομματικής νομενκλατούρας.

http://contogeorgis.blogspot.gr/

Με τον Κρίνο Ζ. Μακρίδη

Ό,τι και να πράξουν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και άλλοι ντόπιοι και ξένοι, το Ενωτικό Δημοψήφισμα και ο αγώνας της ΕΟΚΑ, και ο διακαής και προαιώνιος πόθος της Ένωσης των Ελλήνων της Κύπρου με την Ελλάδα θα ζει στις καρδιές μας
Το πρόσφατο θέμα που προέκυψε μετά την ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογίας του ΕΛΑΜ, με την οποία αποφασίστηκε όπως στην επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 αναγιγνώσκεται στα σχολεία μια σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και γίνεται ολιγόλεπτη συζήτηση, είναι, για εμάς στο Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης, πολυδιάστατο. Συνεχίστε την ανάγνωση

Μετρώ τα χρόνια από την εποχή του ελληνικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής σε τούτο το νησί της Αφροδίτης και τα βρίσκω πως είναι τέσσερις φορές τα δέκα δάχτυλά μου, και τρία ακόμα. Αυτά τα τρία δάχτυλα φέρνουν στο νου μου τον Ιερομόναχο Διονύσιο του εθνικού μας ποιητή. Στο απαράμιλλο έργο του «Η γυναίκα της Ζάκυθος», ο Σολωμός βάζει τον Διονύσιο (την ομώνυμη δηλαδή περσόνα του) ν’ αναρωτιέται πόσοι είναι οι δίκαιοι στον κόσμο και αρχίζει να συγκρίνει τον αριθμό τους με τα πέντε δάχτυλα του δεξιού χεριού του. Συνεχίστε την ανάγνωση