Ευρήματα «δείχνουν» το ένοικο στον «Τάφο του Δύτη »στην Ποσειδωνία στην Μ.Ελλάδα

 

 Η ταυτότητα  και πιο συγκεκριμένα, το ποιόν του άνδρα που ήταν θαμμένος στον λεγόμενο «τάφο του Δύτη » στην  Ποσειδωνία έχει τελικά αποκαλυφθεί  και είναι σχεδόν σίγουρο ότι πρόκειται για  έναν σημαντικό και πλούσιο κάτοικο της αρχαίας ελληνικής πόλης της Ποσειδωνίας (Paestum) στην νότια Ιταλία, στην Μεγάλη Ελλάδα .

Ο «Τάφος του Δύτη» περιέχει πέντε διακοσμημένες με ζωγραφική  πλάκες – δύο για τα μεγάλα παράλληλα  πλευρικά τοιχία  του τάφου, δύο για τις μικρότερες επιφάνειες πάνω και κάτω και τέλος
την πλάκα κάλυψης που φέρει τη ζωγραφική απόδοση του δύτη από το οποίο ο τάφος πήρε το όνομά του – θεωρείται από πολλούς  μελετητές να είναι το καλύτερο επιζών παράδειγμα της ελληνικής τοιχογραφίας του πέμπτου αιώνα π.Χ. στην περιοχή.

 Σχηματικό διάγραμμα που δείχνει τις θέσεις των τοιχογραφιών στον «Τάφο του Δύτη»

Το γεγονός ότι ο τάφος βρέθηκε σε κάποια απόσταση από την πόλη δείχνει ότι ο «ένοικος» της ήταν μια προσωπικότητα μέλος της ελίτ της κοινότητας, πολύ πιθανόν δε να ανήκε σε αδελφότητα  των χθόνιων λατρειών, όπου θάφτηκε σε μια μυστική τελετή. Η ζωγραφική της κατάδυσης του δύτη  στη θάλασσα πιστεύεται ότι είναι στην πραγματικότητα μια συμβολική αναπαράσταση της στιγμής του θανάτου, όταν η ψυχή βουτάει από τη ζωή στη θάλασσα της αιωνιότητας.

Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα πλάκα από τον «Τάφο των Ανθεμίων»

Μια μαρμάρινη πλάκα που καλύπτει έναν άλλο τάφο της ίδιας περιόδου του  «Τάφου του Δύτη», επίσης διακοσμημένη με ανθέμια, ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε αποθηκευτικό χώρο του Αρχαιολογικού Πάρκου στο Μουσείο Paestum από τον διευθυντή του Gabriel Zuchtriegel.

Οι ζωγραφισμένες πλάκες από τον «Τάφο του Ανθεμίων» στο Αρχαιολογικό Πάρκο στο  Μουσείο του Paestum-Ποσειδωνία

Το  παρόμοιο ύφος και την τεχνική στους δύο τάφους, δείχνει ότι  χτίστηκε μεταξύ 500 και 480 π.Χ. – την ίδια περίοδο κατά την οποία ανεγέρθηκε ο ναός της Αθηνάς στην Ποσειδωνία – υποδεικνύει την ύπαρξη τοπικού εργαστηρίου που ειδικεύεται στην ταφική ζωγραφική κατά τον έκτο και στις αρχές του πέμπτου αιώνα π.Χ.

Οι ζωγραφισμένες πλάκες από τον «Τάφο του Δύτη» στο Αρχαιολογικό Πάρκο στο  Μουσείο του Paestum-Ποσειδωνία

Οι μαρμάρινες πλάκες από το «Τάφος με Ανθεμίων» είναι τώρα σε έκθεση  στο Αρχαιολογικό Πάρκο της πόλεως Paestum -Αρχαιολογικό Μουσείο Ποσειδωνίας- μαζί με τις πέντε ζωγραφισμένες πλάκες από τον «Τάφο του Δύτη ».

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ για ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ

Με τον Κρίνο Ζ. Μακρίδη

Ό,τι και να πράξουν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και άλλοι ντόπιοι και ξένοι, το Ενωτικό Δημοψήφισμα και ο αγώνας της ΕΟΚΑ, και ο διακαής και προαιώνιος πόθος της Ένωσης των Ελλήνων της Κύπρου με την Ελλάδα θα ζει στις καρδιές μας
Το πρόσφατο θέμα που προέκυψε μετά την ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογίας του ΕΛΑΜ, με την οποία αποφασίστηκε όπως στην επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 αναγιγνώσκεται στα σχολεία μια σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και γίνεται ολιγόλεπτη συζήτηση, είναι, για εμάς στο Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης, πολυδιάστατο. Συνεχίστε την ανάγνωση

Μετρώ τα χρόνια από την εποχή του ελληνικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής σε τούτο το νησί της Αφροδίτης και τα βρίσκω πως είναι τέσσερις φορές τα δέκα δάχτυλά μου, και τρία ακόμα. Αυτά τα τρία δάχτυλα φέρνουν στο νου μου τον Ιερομόναχο Διονύσιο του εθνικού μας ποιητή. Στο απαράμιλλο έργο του «Η γυναίκα της Ζάκυθος», ο Σολωμός βάζει τον Διονύσιο (την ομώνυμη δηλαδή περσόνα του) ν’ αναρωτιέται πόσοι είναι οι δίκαιοι στον κόσμο και αρχίζει να συγκρίνει τον αριθμό τους με τα πέντε δάχτυλα του δεξιού χεριού του. Συνεχίστε την ανάγνωση