Από την αφίσα της εκδήλωσης «Εικόνα του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου με σκηνές του βίου του στο Μουσείο Ζακύνθου. Ένα αριστούργημα περιμένει τα χαμένα του κομμάτια».

Από την αφίσα της εκδήλωσης «Εικόνα του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου με σκηνές του βίου του στο Μουσείο Ζακύνθου. Ένα αριστούργημα περιμένει τα χαμένα του κομμάτια».

Η εικόνα του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο Μουσείο Ζακύνθου
Εκδήλωση με τίτλο «Εικόνα του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου με σκηνές του βίου του στο Μουσείο Ζακύνθου. Ένα αριστούργημα περιμένει τα χαμένα του κομμάτια», στο Μουσείο Ζακύνθου, διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου συμμετέχοντας στο φετινό εορτασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με γενικό τίτλο «Βία και Ανεκτικότητα». Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 20:00.

Ο πρώτος ομιλητής, ο εκπαιδευτικός Διονύσιος Φλεμοτόμος, θα αναφερθεί στην ιστορία του ερειπωμένου σήμερα ναού της πόλης της Ζακύνθου, από όπου και προέρχεται η εικόνα του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Στη συνέχεια, η Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αικατερίνη Δελλαπόρτα, και ο αρχαιολόγος Νικόλαος Κωνστάντιος, στην ομιλία τους με τίτλο «Περιπέτειες μιας εικόνας», θα εστιάσουν στην εικονογραφική και στιλιστική παρουσίασή της. Επίσης, θα σχολιαστεί το φαινόμενο της συγκρότησης συλλογών βυζαντινών έργων τέχνης στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην εικόνα και παρουσίαση πιστού αντιγράφου ενός από τα ελλείποντα τμήματα της εικόνας του Μουσείου Ζακύνθου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και περιλαμβάνει τρία από τα συνολικά έξι αποκομμένα εικονίδια που περιβάλλουν το κεντρικό θέμα του ένθρονου αγίου.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Υπενθυμίζουμε πως το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου, η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.

πηγή:
archaiologia.gr

(Δυο ζωντανές μαρτυρίες από στόματα των αντιπάλων τους)

Ηλιάδης Σάββας, δάσκαλος

  1. Από το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ», του δημοδιδασκάλου και Μακεδονομάχου Ιωάννου Ξανθού, καταγομένου από την Γευγελή της Μακεδονίας, μεταφέρουμε το παρακάτω απόσπασμα: Μέρος ΣΤ΄:«ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΓΕΥΓΕΛΗΝ»

Την 11ην Ιουλίου 1908 ανεκηρύχθη το Τουρκικόν Σύνταγμα και εις Γευγελήν. Κατά την ημέραν ταύτην όλοι οι Οθωμανοί της Γευγελής και των πέριξ χωρίων κατήλθον εις πάνδημον ένοπλον συλλαλητήριον προ του Διοικητηρίου, όπυ είχον κατέλθει και παρουσιασθή μικρά αντάρτικα σώματα Ελληνικά και κομιτατζήδων. Συνεχίστε την ανάγνωση

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση