Μέσα από τα έργα τέχνης της Δέσπως Φρειδερίκου

Έκθεση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τίτλο «Ταξίδι στην ιστορία της Κύπρου μέσα από τα έργα τέχνης της Δέσπως Φρειδερίκου» διοργανώνει το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φίλων του Μουσείου. Η εικαστικός και εκπαιδευτικός Δέσπω Φρειδερίκου μετασχηματίζει το παρελθόν σε εικόνες, σύμβολα, αλληγορίες και σημειολογικά αποδοσμένα μηνύματα που οι επισκέπτες, και ιδιαίτερα τα παιδιά, καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν.

Ζωγραφικοί πίνακες, γλυπτά αλλά και μικρές εικαστικές εγκαταστάσεις που φιλοτεχνήθηκαν κατά τα έτη 1965-2016 προσδοκούν ως μια αναδρομική καλλιτεχνική πορεία να μας ταξιδέψουν στη μακραίωνη ιστορία της Κύπρου. Η παρουσίαση της έκθεσης προσεγγίζει αντικείμενα, γεγονότα και πρόσωπα από τη γένεση του νησιού έως τις μέρες μας. Επιπλέον η εκθεσιακή ενότητα «Κρίση» προβληματίζει το θεατή καθώς άπτεται σύγχρονων προβληματισμών, όπως η οικονομική, η κοινωνική αλλά και η περιβαλλοντική κρίση, που προβάλλονται με έντονο συμβολισμό, μέσα από την προσωπική ζωγραφική γλώσσα της Δέσπως Φρειδερίκου.

Η θεματολογία της έκθεσης λειτουργεί εκπαιδευτικά σαν μια εναλλακτική αφορμή για ένα «ταξίδι» στο χρόνο αλλά και ως αφετηρία εξερεύνησης της ιστορικής περιπέτειας της Κύπρου μέσα από τα καλλιτεχνικά μονοπάτια της δημιουργού.

Ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης θα συνοδεύσουν την έκθεση. Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν από την ίδια την εικαστικό, σε συνεργασία με το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. Η έκθεση «Ταξίδι στην Ιστορία της Κύπρου μέσα από τα έργα τέχνης της Δέσπως Φρειδερίκου» θα φιλοξενείται στο «Σπίτι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων», από τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 έως και τις 5 Νοεμβρίου 2016.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή.

Την έκθεση θα εγκαινιάσουν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, και η Φωτεινή Παπαδοπούλου, Επίτροπος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016, στις 19:30, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας (Ιπποκράτους 15-17, 1500 Λαϊκή Γειτονία, Λευκωσία).

Πληροφορίες για την έκθεση: +357 22661475/info@leventismuseum.org.cy

Συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα: +357 22661475 (εσωτ. 106 & 110) / education@leventismuseum.org.cy

Λίγα λόγια για την εικαστικό Δέσπω Φρειδερίκου

Η Δέσπω Μιχαηλίδου-Φρειδερίκου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1942. Αποφοίτησε από την Αρσάκειο Σχολή Οικογενειακής και Κοινωνικής Αγωγής. Σπούδασε στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο με δασκάλους τον Σπύρο Βασιλείου, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Παναγιώτη Τέτση και τον Αγήνορα Αστεριάδη, ενώ παρακολούθησε μοντέλο κοντά στον Γιώργο Βακαλό. Επιπλέον παρακολούθησε ψυχολογία, παιδαγωγικά και διδακτική με καθηγητή τον Ευάγγελο Παπανούτσο. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Τέχνης σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης της Κύπρου. Έργα της Δέσπως Φρειδερίκου βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, στην Κύπρο και το εξωτερικό.

πηγή:
www.archaiologia.gr/

Ο Κωνσταντίνος Θ’, 1042 – 1055 Ο Μονομάχος – ο οποίος από την απομόνωση της εξορίας βρέθηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο να συμβασιλεύει με τις δύο γηραλέες αυτοκράτειρες (Ζωή και Θεοδώρα), καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Κατά τον Ζωναρά, ο Μονομάχος υπήρξε την ώραν υπέρλαμπρος, ωραίος σαν τον Αχιλλέα, χωρίς όμως να διαθέτει και κάποια από τις αρετές του ομηρικού ήρωα. Υπήρξε άνθρωπος εύθυμος, ομιλητικός, εκλεπτυσμένος, ευγενικός και συμπαθητικός. Αγαπούσε τις χαρές και τις απολαύσεις της ζωής και διακατέχονταν από τη διακαή επιθυμία να ζήσει βίον φιλήδονον και απολαυστικόν (Μιχαήλ Ψελλός). Προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτές τις επιθυμίες του, κατασπαταλούσε το δημόσιο χρήμα με πλήρη ασυνειδησία. Συγχρόνως, διασπάθιζε το δημόσιο χρήμα σε γενναίες παροχές προς τους ευνοούμενους και προς τις ευνοούμενες.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Θ΄ΜΟΝΟΜΑΧΟ

H ευημερία και η παντοδυναμία του βυζαντινού κράτους κατά τη βασιλεία της μακεδονικής δυναστείας μετατράπηκε σταδιακά σε περίοδο κρίσης. Κύρια αιτία στάθηκε η έλλειψη ισχυρής Συνεχίστε την ανάγνωση

Πώς έπληξε η βόμβα το μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού για να το μάθει και ο ανιστόρητος Αλβανός πρωθυπουργός

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε γράψει τον περασμένο Νοέμβρη, ότι μια γκραβούρα μας θυμίζει ότι το μνημείο στην Ακρόπολη, ο Παρθενών, «αν είναι ακόμα ζωντανό προς χάρη του κόσμου και της κοινότητας του, αυτό οφείλεται στο κουράγιο και το όραμα του αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας Γκιέργκι Ντουσχαμάνιτ, ο οποίος το 1686 διαπραγματεύθηκε με τον βενετσιάνικο στόλο του Φραντσίσκο Μοροζίνι να μην βομβαρδισθεί η πόλη, παρ’ ότι εκεί βρισκόταν η τουρκική φρουρά… Συνεχίστε την ανάγνωση