Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ χρηματοδότησε την αναμόρφωσή του
Έναν νέο, εμβληματικό χώρο πολιτισμού, μεγάλης αισθητικής και λειτουργικής αξίας, παρουσιάζουν στο κοινό ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το Ωδείο Αθηνών. Πρόκειται για έναν χώρο, που παρέμενε επί τέσσερις δεκαετίες κλειστός στο πρώτο υπόγειο του κτιρίου του Ωδείου και αποκαλύφθηκε από τον ΝΕΟΝ, ο οποίος χρηματοδότησε την αναμόρφωσή του.

Ο νέος χώρος πολιτισμού του Ωδείου Αθηνών, συνολικής επιφάνειας 1.800 τ.μ., που επεκτείνεται σε ένα εξαιρετικό αίθριο, θα εγκαινιαστεί αυτό το φθινόπωρο με την παρουσίαση δύο προγραμμάτων του ΝΕΟΝ:

τη διοργάνωση που ερευνά το μέλλον των πόλεων «Ideas City», σε συνεργασία με το New Museum της Νέας Υόρκης, και την έκθεση «Η Υπέρβαση της Άβυσσος». Στη συνέχεια, θα παραμείνει στη διαχείριση του Ωδείου Αθηνών για τη φιλοξενία και διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού.

Ο κ. Νίκος Τσούχλος, Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου «Ωδείον Αθηνών – 1871», αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην καρδιά της πρωτεύουσας, το εμβληματικό κτίριο του μεγάλου αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου για το Ωδείο Αθηνών κοιμάται περιμένοντας εδώ και τέσσερις δεκαετίες την ολοκλήρωσή του. Κι ενόσω στους μισοτελειωμένους χώρους του πρώτου ορόφου φωλιάζει με χίλια ζόρια το αρχαιότερο και πιο ένδοξο μουσικό και θεατρικό σχολείο της χώρας, δύσκολα κανείς μαντεύει σ’ όλο του το μέγεθος το φιλόδοξο και πολυεπίπεδο αρχιτεκτονικό όραμα του Δεσποτόπουλου για μια Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών στην Αθήνα, στραγγαλισμένο καθώς είναι από σαράντα χρόνια δημόσιας εγκατάλειψης κι εθνικής αδιαφορίας. Σήμερα, ο οργανισμός ΝΕΟΝ έρχεται να φυσήξει μια φρέσκια πνοή στο έργο ενός μεγάλου Ευρωπαίου αρχιτέκτονα, να ξαναζωντανέψει μέρος από το εγκαταλειμμένο γιαπί του 1976 και να κάνει μαζί με το Ωδείο Αθηνών το πρώτο μεγάλο βήμα στο δρόμο της ολοκλήρωσης του λευκού κτιρίου που περιμένει μισοξεχασμένο, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, στην οδό Ρηγίλλης».

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του Οργανισμού ΝΕΟΝ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σημειώνει: «Μετά από δεκαετίες, το εμβληματικό αλλά ανολοκλήρωτο οικοδόμημα ενός σπουδαίου αρχιτέκτονα επιτέλους ζωντανεύει και προσφέρεται στο αθηναϊκό κοινό για να φιλοξενήσει τέχνη. Όταν πρωτοαντίκρισα αυτόν τον ξεχασμένο χώρο, τον τόσο άρτιο αρχιτεκτονικά που, όμως, η εγκατάλειψη τον στερεί από τα μάτια του κόσμου, θεώρησα υποχρέωσή μου να αναλάβω την αποκατάστασή του.

Είναι μεγάλη μου χαρά που, μετά τις εργασίες αναμόρφωσης, δημιουργήσαμε έναν ουσιαστικά νέο χώρο πολιτισμού, τον οποίο παραδίδουμε στο αθηναϊκό κοινό. Έναν χώρο εμβληματικό, εξαιρετικής αισθητικής και λειτουργικής αξίας, που από σήμερα μπορεί να φιλοξενεί διοργανώσεις πολιτισμού και τέχνης.

Ο νέος αυτός χώρος θα παραμείνει στη διαχείριση του Ωδείου Αθηνών, και ελπίζω ότι, στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια της διοίκησής του για εξωστρέφεια και επέκταση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του και σε νέους τομείς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με τον Κρίνο Ζ. Μακρίδη

Ό,τι και να πράξουν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και άλλοι ντόπιοι και ξένοι, το Ενωτικό Δημοψήφισμα και ο αγώνας της ΕΟΚΑ, και ο διακαής και προαιώνιος πόθος της Ένωσης των Ελλήνων της Κύπρου με την Ελλάδα θα ζει στις καρδιές μας
Το πρόσφατο θέμα που προέκυψε μετά την ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογίας του ΕΛΑΜ, με την οποία αποφασίστηκε όπως στην επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 αναγιγνώσκεται στα σχολεία μια σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και γίνεται ολιγόλεπτη συζήτηση, είναι, για εμάς στο Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης, πολυδιάστατο. Συνεχίστε την ανάγνωση

Μετρώ τα χρόνια από την εποχή του ελληνικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής σε τούτο το νησί της Αφροδίτης και τα βρίσκω πως είναι τέσσερις φορές τα δέκα δάχτυλά μου, και τρία ακόμα. Αυτά τα τρία δάχτυλα φέρνουν στο νου μου τον Ιερομόναχο Διονύσιο του εθνικού μας ποιητή. Στο απαράμιλλο έργο του «Η γυναίκα της Ζάκυθος», ο Σολωμός βάζει τον Διονύσιο (την ομώνυμη δηλαδή περσόνα του) ν’ αναρωτιέται πόσοι είναι οι δίκαιοι στον κόσμο και αρχίζει να συγκρίνει τον αριθμό τους με τα πέντε δάχτυλα του δεξιού χεριού του. Συνεχίστε την ανάγνωση