ΠΙΣΩ
Τη συνεργασία της Τουρκίας ζητά για ακόμα μία φορά η Κύπρος στο θέμα των αγνοουμένων, με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Αφρίκα για ύπαρξη ομαδικού τάφου στο λιμάνι της Κερύνειας και τη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα, όπου το 1974 θάφτηκαν ζωντανοί Ελληνοκύπριοι.

Συγκεκριμένα, η Λευκωσία καλεί την Άγκυρα να συνεργαστεί με τη Διερευνητική Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα, για την επίλυση του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων από το 1974, συμπεριλαμβανομένης της παροχής όλων των πληροφοριών και στοιχείων, που υπάρχουν στα τουρκικά στρατιωτικά αρχεία.

Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι παρόμοιας φύσης ειδήσεις «προκάλεσαν στο παρελθόν άδικη και αχρείαστη αναστάτωση σε συγγενείς αγνοουμένων, αφού αποδείχθηκαν αβάσιμες».

Οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, προστίθεται στην ανακοίνωση, εξετάζουν και διερευνούν, πάντα με τη δέουσα προσοχή και υπευθυνότητα, όλες τις πληροφορίες που προκύπτουν κατά καιρούς, περιλαμβανομένης της πρόσφατης περίπτωσης των πληροφοριών στον τουρκοκυπριακό Τύπο.

http://www.pontos-news.gr/

(Δυο ζωντανές μαρτυρίες από στόματα των αντιπάλων τους)

Ηλιάδης Σάββας, δάσκαλος

  1. Από το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ», του δημοδιδασκάλου και Μακεδονομάχου Ιωάννου Ξανθού, καταγομένου από την Γευγελή της Μακεδονίας, μεταφέρουμε το παρακάτω απόσπασμα: Μέρος ΣΤ΄:«ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΓΕΥΓΕΛΗΝ»

Την 11ην Ιουλίου 1908 ανεκηρύχθη το Τουρκικόν Σύνταγμα και εις Γευγελήν. Κατά την ημέραν ταύτην όλοι οι Οθωμανοί της Γευγελής και των πέριξ χωρίων κατήλθον εις πάνδημον ένοπλον συλλαλητήριον προ του Διοικητηρίου, όπυ είχον κατέλθει και παρουσιασθή μικρά αντάρτικα σώματα Ελληνικά και κομιτατζήδων. Συνεχίστε την ανάγνωση

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση