Ο Παρθενώνας μπορεί να έχει υπηρετήσει ως θησαυροφυλάκιο της Αθήνας και συγκεκριμένα η αποθήκη-Σοφίτα του Παρθενώνα μπορεί να ήταν ο τόπος αποθήκευσης για τεράστια αποθέματα μετρητών στην αρχαία Αθήνα . Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι εκατομμύρια ασημένια νομίσματα, τα αποθεματικά των  αρχαίων Αθηνών, είναι αυτά που  κάποτε φυλάσσονταν στη σοφίτα του Παρθενώνα .

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο

McMaster συμπεριλαμβανομένου του  αρχαιολόγου Spencer Pope έχουν βρει ενδείξεις ότι ο περίφημος ελληνικός ναός μπορεί να έχει στεγάσει τα εκατομμύρια των κερμάτων, όπου λειτουργούσε  ως ένα είδος Φορτ Νοξ για την πλούσια πόλη-κράτος.

Τα μετρητά θα έχουν προηγουμένως αποθηκευτεί εκεί γύρω 434 π.Χ. και θα ήταν καλά προστατευμένα και μία σκέψη είναι ότι,  ο Παρθενώνας ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, και κλοπές από τον ναό θα θεωρούνταν κλοπές από την ίδια η θεά.

Ένα ασημένιο «τετράδραχμο », που βρέθηκε  στη συλλογή του Μουσείου Τέχνης στο Πανεπιστήμιο McMaster. Το κέρμα,  το οποίο χρονολογείται μετά το 449 π.Χ. και αξίζει τέσσερις δραχμές. Έχει  ένα κράνος της θεάς Αθηνάς  στη μία πλευρά, και μια κουκουβάγια στην άλλη όψη επιγραφή ,με η συντομογραφία  «των Αθηναίων»

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αποθεματικά αυτά θα μπορούσαν να έχουν, κατά καιρούς, ανέλθει και στο βάρος των 260 μετρικών τόνων. Η σοφίτα ο χώρος δηλαδή χώρος αποθήκευσης έχει πλέον καταστραφεί, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι το δάπεδο της θα πρέπει να  βαθμονομείται σε μια έκταση πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερη από ένα γήπεδο τένις. Επειδή οι αρχαία οικονομία ήταν τόσο διαφορετική από τη σημερινή, η  εκτίμηση της αξίας της δραχμής είναι δύσκολη.

Πηγή: Πανεπιστήμιο McMaster

 

Στην Ορθοδοξία διασώζονται πανάρχαιες Ελληνικές θρησκευτικές παραδόσεις

Του Σπύρου Νόνικα

Η φύση αποτελεί τον καθοριστικό πα­ράγοντα σε οτιδήποτε συμβαίνει στον τόπο τούτο, που στους ιστορικούς χρό­νους ονομάστηκε Ελλάς. Όταν οι πρώτοι άνθρωποι στάθηκαν όρθιοι στα δύο τους πόδια σύντομα κατάλαβαν ενστικτωδώς ότι ήσαν ανίσχυροι, αδύναμοι και έρμαια τυχαίων φυσικών γεγονότων από τα οποία εξαρτώταν η επιβίωσή τους. Συνεχίστε την ανάγνωση

Mια ιδιαίτερα αξιόλογη ανακατασκευή με ψηφιακά μέσα της αρχαίας πόλης της Κορίνθου όπως ήταν στο δεύτερο αιώνα μ.Χ. την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας παρουσιάζεται σε ένα ολιγόλεπτο video από τους Danila Loginov, Andrey Zarov και Vyacheslav Derbenev, Συνεχίστε την ανάγνωση