Τα ερείπια των κτισμάτων του ιερού, όπως τα βλέπει ο σημερινός επισκέπτης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Eχει γίνει θεσμός η περιήγηση στο Αμφιάρειο που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια η Monumenta. Ηταν το 2011 που η δραστήρια οργάνωση, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμβάλει ώστε το Αμφιάρειο να βρει τη θέση που του αξίζει στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, παραθεριστών και φίλων του Καλάμου και της ευρύτερης περιοχής.

Δεν πρόκειται για μια επαναληπτική διαδικασία κι αυτό είναι το ωραίο που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι σε αυτή την προνομιακή πλευρά της βορειοανατολικής Αττικής, πολύ κοντά σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς όπως ο Ωρωπός και ο Κάλαμος. Οι διοργανωτές φροντίζουν ο επόμενος περίπατος να διαφέρει από αυτόν της προηγούμενης χρονίας, έτσι ώστε να ανανεώνεται το ενδιαφέρον και να μπορούν να επιστρέψουν οι περιηγητές των πρώτων ξεναγήσεων. Με αυτόν τον τρόπο πάντα υπάρχει κάτι για τον καθένα, νεοφώτιστο και μη.

Την Κυριακή 3 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, μέλη της Monumenta, μαζί με φίλους του επίσης δραστήριου «Διαζώματος» και αφού εξασφάλισαν τη συνεργασία της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και των τοπικών συλλόγων Αγίας Βαρβάρας και Καλάμου, διοργανώνουν μια ακόμη περιήγηση σε ένα από τα πιο όμορφα και πιο ατμοσφαιρικά αρχαία ιερά της Αττικής.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα της Κυριακής: μέλη της Monumenta και του Σωματείου «Διάζωμα» θα μιλήσουν για την ιστορία του ιερού, του μαντείου και του θεραπευτηρίου του Αμφιαρείου, για τα έργα προστασίας και ανάδειξης που πραγματοποιούνται, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μνημεία, αλλά και τους τρόπους που οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν στην προστασία τους.

Το Αμφιάρειο του Ωρωπού βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα νοτιοδυτικά της Σκάλας Ωρωπού, το Μαυροδήλεσι, που τη διασχίζει ένα ξερό ποτάμι το οποίο οι αρχαίοι ονόμαζαν Χαράδρα. Η πρόσβαση στην περιήγηση της Κυριακής (που είναι δωρεάν) είναι δυνατή μόνο με αυτοκίνητο. Η συνάντηση θα γίνει στην είσοδο του χώρου. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6973308857.
Καθημερινή

Με τον Κρίνο Ζ. Μακρίδη

Ό,τι και να πράξουν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και άλλοι ντόπιοι και ξένοι, το Ενωτικό Δημοψήφισμα και ο αγώνας της ΕΟΚΑ, και ο διακαής και προαιώνιος πόθος της Ένωσης των Ελλήνων της Κύπρου με την Ελλάδα θα ζει στις καρδιές μας
Το πρόσφατο θέμα που προέκυψε μετά την ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογίας του ΕΛΑΜ, με την οποία αποφασίστηκε όπως στην επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 αναγιγνώσκεται στα σχολεία μια σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και γίνεται ολιγόλεπτη συζήτηση, είναι, για εμάς στο Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης, πολυδιάστατο. Συνεχίστε την ανάγνωση

Μετρώ τα χρόνια από την εποχή του ελληνικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής σε τούτο το νησί της Αφροδίτης και τα βρίσκω πως είναι τέσσερις φορές τα δέκα δάχτυλά μου, και τρία ακόμα. Αυτά τα τρία δάχτυλα φέρνουν στο νου μου τον Ιερομόναχο Διονύσιο του εθνικού μας ποιητή. Στο απαράμιλλο έργο του «Η γυναίκα της Ζάκυθος», ο Σολωμός βάζει τον Διονύσιο (την ομώνυμη δηλαδή περσόνα του) ν’ αναρωτιέται πόσοι είναι οι δίκαιοι στον κόσμο και αρχίζει να συγκρίνει τον αριθμό τους με τα πέντε δάχτυλα του δεξιού χεριού του. Συνεχίστε την ανάγνωση