Ένα οδοιπορικό στον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και τη μυθική κατοικία των ολύμπιων θεών. Ξεκινώντας από το Λιτόχωρο, στους πρόποδες του βουνού, ακολουθούμε μια ομάδα, στην ανάβασή της προς την ψηλότερη κορυφή, τον Μύτικα. Κατά μήκος της διαδρομής αναφέρονται οι πιο σημαντικές τοποθεσίες, τα μνημεία, η χλωρίδα και η πανίδα, η μορφολογία του εδάφους και δίνονται πληροφορίες για την μυθολογία και την ιστορία της περιοχής. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Δίον και στα μνημεία του, στο ορειβατικό καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», στο φαράγγι του Ενιπέα και σε γάμο που πραγματοποιήθηκε στην κορυφή του Προφήτη Ηλία.

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση

Στις 16 Φεβρουαρίου 1914 το Δέλβινο και οι Άγιοι Σαράντα ανακηρύσσουν την Αυτονομία τους. Παρά τις διαταγές της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τις Aρχές για παρεμπόδιση των εκδηλώσεων, η Προσωρινή Κυβέρνηση στο Αργυρόκαστρο αποφάσισε η ανακήρυξη της Αυτονομίας να γίνει επίσημα στις 17 Φεβρουαρίου και μάλιστα να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα για την τόνωση του ηθικού του λαού. Ως τόπος ορίσθηκε κατάλληλος χώρος κοντά στο Αργυρόκαστρο, στις όχθες του ποταμού Δρίνου. Συνεχίστε την ανάγνωση