ΠΙΣΩ
Επιμορφωτικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την πόλη της ΟΔΗΣΣΟΥ από τη ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ μέχρι σήμερα. Είναι εμφανής η ομορφιά της πόλης με το λιμάνι της, η οποία παραστατικότατα απεικονίζεται στις γκραβούρες και τους πίνακες του ΑΪΒΑΖΟΦΣΚΙ. Η ιστορία των ιδρυτών της ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, η σχέση του ΓΚΡΙΓΚΟΡΙ ΠΟΤΕΜΚΙΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΒΙΤΣ και της ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ο εγγονός και οι δεσμοί αίματος που ήθελε η Τσαρίνα να έχει με την ΕΛΛΑΔΑ αποτελούν σημεία αναφοράς.
Το ντοκιμαντέρ εναλλάσσει ομοιόμορφα την ιστορία της πόλης της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΔΗΣΣΟΥ μέχρι τη ΝΕΑ και την άνθηση του λιμανιού της. Κάνει στάση σε καίρια ιστορικά γεγονότα, όπως τους δύο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ και την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, το πυρηνικό ατύχημα του ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ και την πτώση του Κομμουνισμού. Τέλος, κάνει μνεία στις παλιές μέρες χλιδής του παλατιού του ΜΠΟΡΟΤΣΩΦ, με την καταπληκτική αρχιτεκτονική του και τις μεγαλειώδεις δεξιώσεις του, ενώ καταλήγει στην τέχνη των κτηρίων της ΟΔΗΣΣΟΥ και τη σημερινή κατάσταση της πόλης.

Η ΕΡΤ της Ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, δυστυχώς μας την στέρησαν βίαια.

(Δυο ζωντανές μαρτυρίες από στόματα των αντιπάλων τους)

Ηλιάδης Σάββας, δάσκαλος

  1. Από το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ», του δημοδιδασκάλου και Μακεδονομάχου Ιωάννου Ξανθού, καταγομένου από την Γευγελή της Μακεδονίας, μεταφέρουμε το παρακάτω απόσπασμα: Μέρος ΣΤ΄:«ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΓΕΥΓΕΛΗΝ»

Την 11ην Ιουλίου 1908 ανεκηρύχθη το Τουρκικόν Σύνταγμα και εις Γευγελήν. Κατά την ημέραν ταύτην όλοι οι Οθωμανοί της Γευγελής και των πέριξ χωρίων κατήλθον εις πάνδημον ένοπλον συλλαλητήριον προ του Διοικητηρίου, όπυ είχον κατέλθει και παρουσιασθή μικρά αντάρτικα σώματα Ελληνικά και κομιτατζήδων. Συνεχίστε την ανάγνωση

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση