Η Μάκρη και το Λιβίσι, βρίσκονται στα νοτιοδυτικά παράλια της Ιωνίας στη Μικρά Ασία, απέναντι και ανατολικά της Ρόδου στην περιοχή της Λυκίας. Τόσο η Μάκρη όσο και το Λιβίσι έχουν κτιστεί στα ερείπια σημαντικών οικισμών της αρχαίας Λυκίας, η μεν Μάκρη στην τοποθεσία της αρχαίας Τελμησσού, το δε Λιβίσι στην θέση της αρχαίας Καρμυλησσού.

Η Λυκία, όπως και όλη η Μικρά Ασία είναι τόπος όπου η παρουσία του Ελληνισμού ήταν διαρκής από τα πανάρχαια χρόνια ως τις αρχές του αιώνα μας. Η αδιάκοπη αυτή συνέχεια τερματίσθηκε βίαια το 1922, με τη «Μικρασιατική καταστροφή», όπου η Ελλάδα έχασε τον εθνικό απελευθερωτικό της πόλεμο.

Προηγήθηκε μια περίοδος οργανωμένης γενοκτονίας των Ελλήνων που δεν διέφερε από των Αρμενίων και άλλων γηγενών λαών εκ μέρους των Τούρκων. Αυτή η γενοκτονία συνετελέσθηκε όχι μόνο στα «τάγματα εργασίας» 1914-1918 αλλά και με σφαγές, διωγμούς και μετακινήσεις πληθυσμών.

Όσοι επέζησαν, περίπου 1.5 εκατομμύρια ψυχές, γνώρισαν την προσφυγιά, καταφεύγοντας στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης που επέβαλε την απάνθρωπη ανταλλαγή πληθυσμών. Τα σπίτια, τα χωριά, οι ελληνικές συνοικίες και οι πόλεις κατοικήθηκαν από Τούρκους ή άλλοτε έμειναν ακατοίκητα χωριά φαντάσματα.

Το Λιβίσι, στο 6ο επεισόδιο της σειράς Λυκία, είναι ένα τέτοιο χωριό όπου ο χρόνος σταμάτησε την ώρα της καταστροφής.

Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η σειρά, που γυρίστηκε με ξένα και ελληνικά συνεργεία. Έγιναν πολλαπλά ταξίδια σε τόπους απρόσιτους και με δύσκολες συνθήκες εργασίας, γιατί οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια στη σκηνοθέτιδα.

Κινηματογραφήθηκαν αρχαίες μισοβυθισμένες πολιτείες, αρχαία λουτρά, βυζαντινές εκκλησίες πάνω στην άμμο, μαντεία, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, απρόσιτα χωριά στην ενδοχώρα, κάποτε σε ύψος πάνω από 2.000 μέτρα. Βουνά που ο πλούτος των μοναστηριών έχει συγκριθεί με τον Άθω.

Εκτός από τις επιτόπιες λήψεις σε είκοσι πόλεις της Λυκίας, έγιναν κινηματογραφήσεις στη Ρόδο, στο Καστελόριζο και στην Καβάλα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Παρίσι και στο Βρετανικό Μουσείο. Για την ιστορία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Λυκίας, μιλούν κορυφαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Στη σειρά συμμετέχει και ο μικρασιάτης Γιάννης Καψής. Οι μεταφράσεις των αρχαίων συγγραφέων έγιναν ειδικά για τη σειρά από τον συγγραφέα Γιώργο Χειμωνά, που κρατά και το ρόλο του αφηγητή.

Η σκηνοθέτης αφιερώνει τη σειρά στη μνήμη του μικρασιάτη πατέρα της και στα 2.500.000 των προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

 
 
 

 

 

Επιμέλεια
Ελλήνων Δίκτυο
κείμενο από
pinnokio.gr

(Δυο ζωντανές μαρτυρίες από στόματα των αντιπάλων τους)

Ηλιάδης Σάββας, δάσκαλος

  1. Από το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ», του δημοδιδασκάλου και Μακεδονομάχου Ιωάννου Ξανθού, καταγομένου από την Γευγελή της Μακεδονίας, μεταφέρουμε το παρακάτω απόσπασμα: Μέρος ΣΤ΄:«ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΓΕΥΓΕΛΗΝ»

Την 11ην Ιουλίου 1908 ανεκηρύχθη το Τουρκικόν Σύνταγμα και εις Γευγελήν. Κατά την ημέραν ταύτην όλοι οι Οθωμανοί της Γευγελής και των πέριξ χωρίων κατήλθον εις πάνδημον ένοπλον συλλαλητήριον προ του Διοικητηρίου, όπυ είχον κατέλθει και παρουσιασθή μικρά αντάρτικα σώματα Ελληνικά και κομιτατζήδων. Συνεχίστε την ανάγνωση

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση