ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ ΕΔΩ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΌΝΙΑ 


Η βιομηχανική περιοχή λοιπόν όπου παρασκευάζονταν όλων των ειδών κοσμήματα ,υφάσματα και φάρμακα αλλά και αρώματα είχε και δικό της κατάστημα που πουλούσε τα είδη που κατασκεύαζε .


Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα μοναδικό 4.000 ετών εργαστήριο καλλυντικών στον αρχαιολογικό χώρο Πύργου-Μαυροράκη στη Λεμεσό, της  Κύπρου.


 Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία από τα καλλυντικά που παράγονται για εμπορική χρήση και που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού.

 Η ανακάλυψη περιγράφεται ως «μεγάλη έκπληξη». Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως 70 πέτρινες

παλέτες που χρησιμοποιούνται για την ανάμιξη των συστατικών, 50 δοίδυκες και ψήγματα ώχρας στα ερείπια ενός κτιρίου, το  οποίο περιείχε επίσης μια εσωτερική αυλή. «Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκε ένα σπάνιο εργαστήρι για κοσμήματα φτιαγμένα από πικρόλιθο, και από το κέλυφος οστράκων , συμπεριλαμβάνονται  37 διαφορετικά κομμάτια του πικρόλιθου και 58 όστρακα», δήλωσε ο καθηγητής αρχαιολογίας Δημήτρης Μιχαηλίδης του Πανεπιστήμιου Κύπρου. Όλες οι προηγούμενες ανακαλύψεις των καλλυντικών, τόσο στην  Κύπρο όσο και αλλού είναι  για προσωπική χρήση.

«Πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη, όπως στην Αίγυπτο, παλέτες βρέθηκαν, αλλά συνδέθηκαν με τάφους και επομένως απόδειξη ότι ήταν καλλυντικά για προσωπική χρήση», δήλωσε η Μαρία Rosaria Begiorno,, αρχηγός της ιταλικής αρχαιολογικής αποστολής. «Στον Πύργο οι παλέτες για τα καλλυντικά συνδέθηκαν με ένα συνεργείο, το οποίο σημαίνει ότι τα καλλυντικά που παρήχθησαν για πώληση και όχι για προσωπική χρήση.» Οι ανασκαφές αποκάλυψαν, επίσης, ότι τα καλλυντικά δεν ήταν τα μόνα πολυτελή αγαθά που κατασκεύαζαν  και πωλούνταν εκεί.  Υπάρχουν επίσης αποδεικτικά στοιχεία που βρέθηκαν για την παραγωγή των προϊόντων αναγνωρισμένου κύρους, όπως τα αρώματα, τα φάρμακα, τα μπρούντζινα γλυπτά, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και το κρασί. 


ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ 
Στην Ορθοδοξία διασώζονται πανάρχαιες Ελληνικές θρησκευτικές παραδόσεις

Του Σπύρου Νόνικα

Η φύση αποτελεί τον καθοριστικό πα­ράγοντα σε οτιδήποτε συμβαίνει στον τόπο τούτο, που στους ιστορικούς χρό­νους ονομάστηκε Ελλάς. Όταν οι πρώτοι άνθρωποι στάθηκαν όρθιοι στα δύο τους πόδια σύντομα κατάλαβαν ενστικτωδώς ότι ήσαν ανίσχυροι, αδύναμοι και έρμαια τυχαίων φυσικών γεγονότων από τα οποία εξαρτώταν η επιβίωσή τους. Συνεχίστε την ανάγνωση

Mια ιδιαίτερα αξιόλογη ανακατασκευή με ψηφιακά μέσα της αρχαίας πόλης της Κορίνθου όπως ήταν στο δεύτερο αιώνα μ.Χ. την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας παρουσιάζεται σε ένα ολιγόλεπτο video από τους Danila Loginov, Andrey Zarov και Vyacheslav Derbenev, Συνεχίστε την ανάγνωση