Το  Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα -Η.Π.Α.-τμήμα «αρχαίο-πληροφορικής»- έχει χρησιμοποιήσει προσομοιώσεις για να μεταφέρουν πληροφορίες  για  το ημερολόγιο ,χιλιάδες χρόνια πριν και να δείξουν για πρώτη φορά την ιστορική σημασία της μοναδικής ευθυγράμμισης του ήλιου με δύο μνημεία που συνδέονται με τον ιδρυτή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 

 
 
Εικονική προσομοίωση του ήλιου στην κορυφή του οβελίσκου με τον Βωμό της
Ειρήνης στο προσκήνιο
 
Για σχεδόν μισό αιώνα, οι μελετητές είχαν συσχετίσει τη σχέση μεταξύ της, του «Βωμού της Ειρήνης» -Ara Pacis -αφιερωμένο το  9 π.Χ. στον έως τότε αυτοκράτορα Αυγούστου, και τον Οβελίσκο του «Montecitorio » – ένας οβελίσκος 71 πόδια ύψος  από γρανίτη που

ο Augustus έφερε στη Ρώμη από την Αίγυπτο – με γενέθλια του που ήταν στις 23 Σεπ. Η  επικρατούσα  έρευνα είχε διαπιστώσει ότι αυτή την ημέρα, η σκιά του οβελίσκου – που χρησιμεύει ως δείκτης ή Γνώμων, σ’ ένα γιγαντιαίο ηλιακό ρολόι στο πάτωμα της παρακείμενης  πλατεία – υπενθυμίζει πηγαίνοντας η σκιά του ηλίου προς τη μέση του Ara Pacis, την οποία η Ρωμαϊκή Σύγκλητος είχε αναθέσει να φτιαχτεί  για να αναγνωρίσουν την ειρήνη που έφερε με στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, με τις στρατιωτικές νίκες του Αυγούστου.

 Πάνω από ,σχεδόν 40 χρόνια ,της Ρωμαϊκής διδασκαλίας στα  μαθήματα τοπογραφίας, το Πανεπιστήμιο  IU Μπλούμινγκτον στο Τμήμα Πληροφορικής και Υπολογιστών, ο καθηγητής Bernie Frischer πάντα ενημέρωνε  τους φοιτητές του για την εν λόγω επικρατούσα θεωρία, αλλά σήμερα σε μια ανακοίνωση που έκανε στην Αρχαιολογική  Ακαδημία της Ρώμης, ο καθ. Frischer παρείχε μια άλλη εξήγηση για την αρχική τοποθέτηση στα  δύο ορόσημα που ήταν και τα  δύο παράλληλα και δίπλα και ό, τι ήταν εκείνη την εποχή ο κύριος δρόμος, η  Via Flaminia, αυτή που οδηγεί από τη Ρώμη στα  των Απέννινα Όρη  στην ακτή της Αδριατικής.
 
 
 
 
«Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι η σκιά του οβελίσκου, αλλά ο δίσκος του ήλιου που  παρουσιάζεται  στο κέντρο της κορυφής του οβελίσκου από μία θέση ορατή από την Φλαμινία οδό – Via Flaminia- μπροστά από το Ara Pacis «, δήλωσε ο καθ. Frischer. Νέες προσομοιώσεις σε υπολογιστή δείχνουν τώρα ότι η μακροχρόνια θεωρία που ανέπτυξε Γερμανός μελετητής Edmund Buchner ότι η σκιά του οβελίσκου πηγαίνει  στο κέντρο της πρόσοψης του «βωμού της Ειρήνης »-Ara Pacis – ήταν λάθος.

 

 
 
 

 

Κάτω Πάφος-Μαλούτενα: Κυκλική λεκάνη στην «Ελληνιστική Οικία», από ανατολικά. Φωτογραφία: K. Żywic

Τη λήξη των ανασκαφών του 2016 στην Κάτω Πάφο-Μαλούτενα ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Οι ανασκαφές διεξήχθησαν από την Πολωνική Αρχαιολογική Αποστολή, υπό τη διεύθυνση του δρος H. Meyza (Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας). Συνεχίστε την ανάγνωση

(Δυο ζωντανές μαρτυρίες από στόματα των αντιπάλων τους)

Ηλιάδης Σάββας, δάσκαλος

  1. Από το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ», του δημοδιδασκάλου και Μακεδονομάχου Ιωάννου Ξανθού, καταγομένου από την Γευγελή της Μακεδονίας, μεταφέρουμε το παρακάτω απόσπασμα: Μέρος ΣΤ΄:«ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΓΕΥΓΕΛΗΝ»

Την 11ην Ιουλίου 1908 ανεκηρύχθη το Τουρκικόν Σύνταγμα και εις Γευγελήν. Κατά την ημέραν ταύτην όλοι οι Οθωμανοί της Γευγελής και των πέριξ χωρίων κατήλθον εις πάνδημον ένοπλον συλλαλητήριον προ του Διοικητηρίου, όπυ είχον κατέλθει και παρουσιασθή μικρά αντάρτικα σώματα Ελληνικά και κομιτατζήδων. Συνεχίστε την ανάγνωση