Αιγυπτιακής προέλευσης ανάγλυφα στο ναυάγιο «Μέντωρ»

Τα αποτελέσματα της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στο ναυάγιο «Μέντωρ» στα Κύθηρα, που ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουλίου 2013, ανακοίνωσε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανασκάφθηκαν ένα τμήμα της πρύμνης του πλοίου, όπου είχαν εντοπιστεί κατά το παρελθόν προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και του πληρώματος και στο τμήμα αυτό εντοπίστηκε και ανελκύστηκε μία ακόμα πιστόλα, οβίδες κανονιών και τουλάχιστον τρεις ρόδες κιλλίβαντα κανονιού.

Η έρευνα συνεχίστηκε επίσης προς την πλώρη του πλοίου, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο συνεχίζουν να υπάρχουν κατάλοιπά του, κάτι που επιβεβαιώθηκε (φωτ. 1).

Ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα από τη συγκεκριμένη
περιοχή ήταν δύο συνανήκοντα θραύσματα ανάγλυφου διαστάσεων Α: 15×16 εκ., μεγ. πάχος 7 εκ. και Β: 13×14 εκ., μεγ. πάχος 4 εκ. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πρόκειται για ανάγλυφα αιγυπτιακής προέλευσης.

Το πρώτο (Α) απεικονίζει μορφή η οποία κάθεται σε θρόνο ή κάθισμα και κρατά στο αριστερό χέρι τον σταυρό ankh (ο σταυρός της ζωής). Πρόκειται μάλλον για τμήμα μνημειώδους επιγραφής η οποία μπορεί να αναφέρεται στον θεό Ρα. Χρονολογείται πιθανώς στη περίοδο του Νέου Βασιλείου (1295-1069 π.Χ.).

Το δεύτερο (Β) είναι τμήμα κοιλίας φαραωνικού αναγλύφου, διακρίνεται ο ομφαλός και φέρει ζώνη και εγχειρίδιο. Στιλιστικά παραπέμπει επίσης στην περίοδο του Νέου Βασιλείου και πιθανώς στην περίοδο της Αμάρνας (1550-1292 π.Χ.).

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «Είναι πάντως προφανές ότι τα ευρήματα αυτά αποτελούν μέρος του φορτίου του πλοίου, το οποίο ήταν ένα από τα πλοία του Λόρδου Έλγιν, που μετέφερε γλυπτά και αρχαιότητες της Ακρόπολης από τον Πειραιά στη Μάλτα και βυθίσθηκε έξω από το λιμάνι του Αβλέμονα στα Κύθηρα τον Σεπτέμβριο του 1802. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι πρώτη φορά ανακτώνται αρχαιότητες από το φορτίο του συγκεκριμένου πλοίου, μετά την αρχική ναυαγιαιρεσία του 1802».

Οι έρευνες υποστηρίχτηκαν από το Σωματείο Κυθηρίων εξ Αυστραλίας (Kytherian Research Group) και από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Γ. Λάτση.

Στην έρευνα του 2013 συμμετείχαν από την ΕΕΑ οι: Δρ Δημήτριος Κουρκουμέλης (καταδυόμενος αρχαιολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος), Μανώλης Τζεφρόνης (δύτης), Πέτρος Τσαμπουράκης (καταδυόμενος εργατοτεχνίτης), Θεμιστοκλής Τρουπάκης (καταδυόμενος μηχανολόγος), Λουδοβίκος Μερσενιέ (καταδυόμενος αρχιτεχνίτης) και Άγγελος Τσοπανίδης (καταδυόμενος συντηρητής).

Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης από το Kytherian Research Group οι: Γιάννης Φαρδούλης (τεχνολόγος, προγραμματιστής, Πρόεδρος του Kytherian Research Group), Αλέξανδρος Τούρτας (αρχαιολόγος), Scott Leimroth (τεχνικός) και Δημήτρης Δημητρίου (νομικός-αρχαιολόγος).-archaiologia.gr/

Αντί Εισαγωγής

Ο Προμηθεύς Δεσμώτης[1]

«Μύθος λόγου τινος έμφασις εστιν, ανα­κλώντος επ’ άλλα την διάνοιαν» (Πλούταρ­χος). Ο μύθος, κάθε μύθος, είναι συμβολισμός. Πίσω από τις εικόνες του πρέπει να αναζητήσει κανείς τον βαθύτερο «λόγον», αυτόν πού οδήγησε στην πλάση του. Τούτο είναι συχνά δυσχερέστατο για την πρόσθετη αιτία, ότι οι μύθοι ήσαν παμπάλαιες εικονικές περιγραφές, μεταδιδόμενες προ­φορικώς από γενεάς εις γενεάν, κάθε μία των οποίων προσέθετε ή αφαιρούσε κάποιο ακόμη στοιχείο της περιγραφής τους, Συνεχίστε την ανάγνωση

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορες ήταν ο Αλέξιος Δ” ο Αλέξιος Ε” Μούρτζουφλος και ο Θεόδωρος Α” από την Δ” Σταυροφορία, με επικεφαλής τον Ερρίκο Δάνδολο, τον Βονιφάτιο τον Μομφερατικό και τον Βαλδουίνο Α”. Η σταυροφορία διήρκεσε μέχρι το 1204 , όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε.

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορες ήταν ο Αλέξιος Δ” ο Αλέξιος Ε” Μούρτζουφλος και ο Θεόδωρος Α” από την Δ” Σταυροφορία, με επικεφαλής τον Ερρίκο Δάνδολο, τον Βονιφάτιο τον Μομφερατικό και τον Βαλδουίνο Α”. Η σταυροφορία διήρκεσε μέχρι το 1204 , όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε.

Γράφει ο Θανάσης Μπαντές

Το μυθιστόρημα του Παπαδιαμάντη «Οι έμποροι των Εθνών» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, σε συνέχειες, στην εφημερίδα «Μη Χάνεσαι» από το Νοέμβριο του 1882 ως το Φεβρουάριο του 1883. Έκτοτε εκδίδεται κι επανεκδίδεται και η πρόβλεψη ότι θα εξακολουθήσει να κεντρίζει το εκδοτικό ενδιαφέρον εσαεί δεν είναι καθόλου παρακινδυνευμένη. Συνεχίστε την ανάγνωση