Μετά από 3.500 χρόνια, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα, με αιτία την άμπωτη εμφανίσθηκε η «βασιλική οδός» μέσα στη θάλασσα που ένωνε την αρχαία Μύνδο της Καρίας, στη χερσόνησο της Αλικαρνασσού,  με το μικρό νησί που βρίσκεται κοντά στις ακτές.

Στα ερείπια της ‘βασιλικής οδού’ πηγαίνουν  οι
κάτοικοι της διπλανής πόλης Γκιουμουσλούκ για να ψαρέψουν, αφού μπορούν να διαβούν τον πέτρινο διάδρομο που είναι μέσα στη θάλασσα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο αρκετές χιλιάδες κάτοικοι από την Αλικαρνασσό – που απέχει 18 χιλιόμετρα- ήρθαν και είδαν το παράξενο φαινόμενο της επαναφοράς στην επιφάνεια των υδάτων του αρχαίου δρόμου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος της αρχαιολογίας που είναι υπεύθυνος για την αρχαία πόλη Μύνδο, Μουσταφά Σαχίν, η βασιλική οδός που είναι γνωστή από την αρχαιότητα, βάσει των ελληνικών κειμένων, μπορεί εύκολα να περπατηθεί αφού είναι λίγο μέσα στο νερό και θα ενταχθεί στο σύνολο των αρχαιολογικών τοποθεσιών στην περιοχή.

© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Κάτω Πάφος-Μαλούτενα: Κυκλική λεκάνη στην «Ελληνιστική Οικία», από ανατολικά. Φωτογραφία: K. Żywic

Τη λήξη των ανασκαφών του 2016 στην Κάτω Πάφο-Μαλούτενα ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Οι ανασκαφές διεξήχθησαν από την Πολωνική Αρχαιολογική Αποστολή, υπό τη διεύθυνση του δρος H. Meyza (Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας). Συνεχίστε την ανάγνωση

(Δυο ζωντανές μαρτυρίες από στόματα των αντιπάλων τους)

Ηλιάδης Σάββας, δάσκαλος

  1. Από το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ», του δημοδιδασκάλου και Μακεδονομάχου Ιωάννου Ξανθού, καταγομένου από την Γευγελή της Μακεδονίας, μεταφέρουμε το παρακάτω απόσπασμα: Μέρος ΣΤ΄:«ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΓΕΥΓΕΛΗΝ»

Την 11ην Ιουλίου 1908 ανεκηρύχθη το Τουρκικόν Σύνταγμα και εις Γευγελήν. Κατά την ημέραν ταύτην όλοι οι Οθωμανοί της Γευγελής και των πέριξ χωρίων κατήλθον εις πάνδημον ένοπλον συλλαλητήριον προ του Διοικητηρίου, όπυ είχον κατέλθει και παρουσιασθή μικρά αντάρτικα σώματα Ελληνικά και κομιτατζήδων. Συνεχίστε την ανάγνωση