ΟΧΙ …ΓΙΑΤΙ      ΠΟΛΥ ΘΡΑΚΕΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣΛΑΒΟΙ  ΔΗΜΙΟΎΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ ….ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ ….!!!

Μια ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής την  Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια  Aneliya Bozhkova μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο με την διεύθυνση  Μουσείων και  με την Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, και με την Petya Kiyashkina από το μουσείο στην  αρχαία Μεσημβρία, ανακάλυψε ένα τέλεια διατηρημένο

κελάρι με αμφορείς από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., κατά την τελευταία ημέρα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στη βουλγαρική παραθαλάσσια πόλη της Nesebar, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Δήμου Nesebar .(ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ ) 

Η έρευνα που οργανώνονται στο πλαίσιο του έργου του  Αρχαιολογικού Μουσείου του  Nesebar, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων στην αρχαιολογία.

ΔΕΣ ΕΔΩ ΕΛΛΛΗΝΙΔΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 

 Οι αρχαίοι αμφορείς στην αποθήκη όπου  σκάφτηκε βαθιά στο έδαφος κατά μήκος της βόρειας ακτής της χερσονήσου, την οποία διατηρείται . από την φθορά  του χρόνου και τα επακόλουθα πολιτιστικά στρώματα των αιώνων που πέρασαν  βρέθηκε αυτό Το κελάρι, διαστάσεων 2,60 x 2,50 μ., ανήκε σε ένα σπίτι που καταστράφηκε κατά τον πέμπτο αιώνα π.Χ.. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν περισσότερες από 30 ανέγγιχτους αμφορείς – κεραμικά αγγεία για τη μεταφορά και τη συντήρηση του κρασιού και . ελαιόλαδο.


 Οι αμφορείς είναι 0,70-0,80 εκατοστά ύψος. Είχαν κατασκευαστεί  προφανώς κατασκευάστηκαν  σε ελληνικά εργαστήρια και χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά κρασιού από εξέχοντες παραγωγούς και εισαγωγείς, όπως τα νησιά της Χίου, Λέσβου, Θάσος και αλλού. 


Ο Στράβων αναφέρει ότι ήταν αποικία Μεγαρέων.Aλληλοσυμπληρούμενες οι διαφορετικές απόψεις υποδεικνύουν ότι η θρακική πόλη αποικήθηκε αρχικά από Μεγαρείς για να δεχθεί αργότερα αποίκους από Βυζάντιο και την Καλχηδόνα. Κατά την αρχαιότητα ήταν μία από τις πόλεις που σχημάτιζαν την Ελληνική Πεντάπολη του Ευξείνου. Αν και αναφέρεται σχετικά σπάνια στην ιστορία, φαίνεται από σχετικές αναφορές ότι συνέχισε την ιστορική της πορεία.[20] Το 425-424 ΠΚΕ ενώθηκε με τη Δηλιακή Συμμαχία, υπό την καθοδήγηση της κλασικής Αθήνας. Υπολείμματα της Ελληνιστικής περιόδου περιλαμβάνουν την ακρόπολη, ναό του Απόλλωνος και αγορά. 

Σπάραγμα τείχους, τμήμα των οχυρώσεων είναι ακόμα ορατό στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου. Ορειχάλκινα και αργυρά νομίσματα κόβονταν στα νομισματοκοπεία της πόλης από τον 5ο αι. ΠΚΕ και χρυσά από τον 3ο αι. ΠΚΕ. Η πόλη καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους το 71 ΠΚΕ, αλλά φαίνεται ότι συνέχισε να διατηρεί προνόμια, όπως η κοπή δικών της νομισμάτων.


 Περί το 61 ΠΚΕ ο Δάκας βασιλέας Μπουρεμπίστα κατέλαβε την πόλη εκδιώκοντας τους Ρωμαίους, στην επιτυχημένη προσπάθειά του να επεκτείνει τα σύνορα της Δακίας προς τις Δαλματικές ακτές και να ελέγξει τμήμα του εμπορίου στο Αιγαίο και τον Εύξεινο.[23] Μετά τη διαίρεση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το 395, η Μεσημβρία παρέμεινε στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

«Εἴμαστε ἀπὸ καλὴ γενιὰ»
Ἐλύτης

Γράφει ὁ Δημ. Νατσιός

Ὁ Καποδίστριας «δύο χρόνια κοντὰ μᾶς κυβέρνησε ἀγγελικά. Καὶ μᾶς γύμναζε καὶ στὴν οἰκονομίαν. Ὅτι καὶ ὁ Κυβερνήτης μας μίαν κότα ἔτρωγε τέσσερις ἡμέρες» (Μακρυγιάννης, «Ἀπομνημονεύματα»). Συνεχίστε την ανάγνωση

Αντί Εισαγωγής

Ο Προμηθεύς Δεσμώτης[1]

«Μύθος λόγου τινος έμφασις εστιν, ανα­κλώντος επ’ άλλα την διάνοιαν» (Πλούταρ­χος). Ο μύθος, κάθε μύθος, είναι συμβολισμός. Πίσω από τις εικόνες του πρέπει να αναζητήσει κανείς τον βαθύτερο «λόγον», αυτόν πού οδήγησε στην πλάση του. Τούτο είναι συχνά δυσχερέστατο για την πρόσθετη αιτία, ότι οι μύθοι ήσαν παμπάλαιες εικονικές περιγραφές, μεταδιδόμενες προ­φορικώς από γενεάς εις γενεάν, κάθε μία των οποίων προσέθετε ή αφαιρούσε κάποιο ακόμη στοιχείο της περιγραφής τους, Συνεχίστε την ανάγνωση