Από τις ανασκαφές οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, εδώ και χρόνια, στην περιοχή της αρχαίας πόλης Πάριον των Δαρδανελίων, στην περιοχή που οι Τούρκοι αποκαλούν Biga, έχουν έρθει στο φως αρκετά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύπτουν τον πλούτο της αρχαίας πόλης της βορειοδυτικής Μυσίας.

Οι ανασκαφές στην περιοχή γίνονται
υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του τμήματος αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Erzurum A. Cevat Başaran.
Πρόσφατη ανακάλυψη είναι το άγαλμα του μυθικού Κενταύρου, ενός μυθικού όντος που από τη μέση και πάνω είναι άνθρωπος.

Το γλυπτό βρέθηκε στην περιοχή του ρωμαϊκού θεάτρου της αρχαίας πόλης. Δεν εντοπίστηκαν ορισμένα τμήματα του, τα οποία, προφανώς, έχουν σπάσει.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ανασκαφών, Δρ Cevat Başaran, το γλυπτό είναι του 2ου αιώνα.

Ο Τούρκος καθηγητής και το γλυπτό του Κένταυρου

«Το άγαλμα τονίζει το γυμνό ανδρικό σώμα από τη μέση και πάνω, ενώ μετά το ένδυμά του στη μέση αρχίζει το σώμα του ζώου. Πρόκειται για άγαλμα αρχαίου Κενταύρου».

Ο αρχαιολόγος είπε ότι είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο και εκτιμά από τις υπάρχουσες διαστάσεις ότι το γλυπτό στο σύνολό του ήταν περίπου τρία μέτρα και αποτελούσε τμήμα  αρχαίας παράστασης στο χώρο.

Οι λεπτομέρειες, τόσο στο σώμα, όσο και στη γραμμή των μαλλιών αναδεικνύουν την υψηλή ποιότητα της κατασκευής του, θα επισημάνει ο Başaran.

© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

(Δυο ζωντανές μαρτυρίες από στόματα των αντιπάλων τους)

Ηλιάδης Σάββας, δάσκαλος

  1. Από το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ», του δημοδιδασκάλου και Μακεδονομάχου Ιωάννου Ξανθού, καταγομένου από την Γευγελή της Μακεδονίας, μεταφέρουμε το παρακάτω απόσπασμα: Μέρος ΣΤ΄:«ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΓΕΥΓΕΛΗΝ»

Την 11ην Ιουλίου 1908 ανεκηρύχθη το Τουρκικόν Σύνταγμα και εις Γευγελήν. Κατά την ημέραν ταύτην όλοι οι Οθωμανοί της Γευγελής και των πέριξ χωρίων κατήλθον εις πάνδημον ένοπλον συλλαλητήριον προ του Διοικητηρίου, όπυ είχον κατέλθει και παρουσιασθή μικρά αντάρτικα σώματα Ελληνικά και κομιτατζήδων. Συνεχίστε την ανάγνωση

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση