Οι θησαυροί της 18 ηςΔυναστείας του  Φαραώ Τουταγχαμών ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τον Χάουαρντ Κάρτερ και τον Λόρδο Carnarvon το 1922, όταν αποκάλυψε τον τάφο του στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Μεταξύ του χρυσών, κοσμήματων και των αγάλματων ήταν μια εντυπωσιακή  καρφίτσα, κόσμημα το οποίο περιέχει ένα εντυπωσιακό κίτρινο-καφέ σκαραβαίο από μια κίτρινη πέτρα  με γυαλί πυριτίου που προμηθεύτηκαν  από την άμμο της Σαχάρας και στη συνέχεια έχει διαμορφωθεί και γυαλιστεί  από τους αρχαίους τεχνίτες.
Τώρα οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το γυαλί αυτό  αρχικά σχηματίστηκε 28 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ένας αρχαίος κομήτης που πέρασε μέσα από τη γήινη ατμόσφαιρα και έπεσε πάνω από την Αίγυπτο, του οποίου η θερμοκρασία  έκαψε την άμμο κάτω από αυτό ,σε μία θερμοκρασία περίπου 2000 βαθμών Κελσίου , με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ενός τεράστιου ποσού από το κίτρινο αυτό γυαλί πυριτίου, το οποίο βρίσκεται διασκορπισμένο  σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο από τα 6.000 της περιοχής της  έρημου της Σαχάρα.
Το γυαλί πυριτίου ήταν ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν τον καθηγητή Jan Kramers του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, στην Νότια Αφρική, και τους συνεργάτες του σε μια αξιόλογη νέα ανακάλυψη.
Ανέλυσαν επίσης ένα μικρό που φέρεται σαν πέτρα από μαύρο διαμάντι και που ονομάζεται «Υπατία» και είχε βρεθεί από έναν αιγύπτιο γεωλόγο στην ίδια περιοχή, όπως και το γυαλί πυριτίου. Το βότσαλο αντιπροσωπεύει το πρώτο γνωστό δείγμα ι του πυρήνα ενός κομήτη και παρέχει την πρώτη οριστική απόδειξη ενός κομήτη σε μια εντυπωσιακή πτώση του στην Γή εκατομμύρια γ χρόνια πριν.
Υλικό από τέτοιο κομήτη  δεν έχει βρεθεί ποτέ στη Γη με  εξαίρεση , μικροσκοπικά σωματίδια μεγέθους σκόνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα και στους πάγους της Ανταρκτικής. Διαστημικές υπηρεσίες έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια για να εξασφαλίσουν τέτοια μικρότερα ποσά από  παρθένα ύλη κομήτη και να φέρει πίσω στη Γη, τώρα ο Kramers και η ομάδα του  έχουν μια νέα προσέγγιση για τη μελέτη αυτού του υλικού χωρίς να χρειάζεται να πάει στο διάστημα  για να το πάρει.
«Οι κομήτες περιέχουν τα ίδια τα μυστικά για την απελευθέρωση του σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος και η ανακάλυψη αυτή μας δίνει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να μελετήσουμε  το υλικό ενός κομήτη από πρώτο χέρι», δήλωσε ο καθηγητής David Block του Πανεπιστημίου Wits, ένας βασικός ερευνητής στην ομάδα.
ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ 

(Δυο ζωντανές μαρτυρίες από στόματα των αντιπάλων τους)

Ηλιάδης Σάββας, δάσκαλος

  1. Από το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ», του δημοδιδασκάλου και Μακεδονομάχου Ιωάννου Ξανθού, καταγομένου από την Γευγελή της Μακεδονίας, μεταφέρουμε το παρακάτω απόσπασμα: Μέρος ΣΤ΄:«ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΓΕΥΓΕΛΗΝ»

Την 11ην Ιουλίου 1908 ανεκηρύχθη το Τουρκικόν Σύνταγμα και εις Γευγελήν. Κατά την ημέραν ταύτην όλοι οι Οθωμανοί της Γευγελής και των πέριξ χωρίων κατήλθον εις πάνδημον ένοπλον συλλαλητήριον προ του Διοικητηρίου, όπυ είχον κατέλθει και παρουσιασθή μικρά αντάρτικα σώματα Ελληνικά και κομιτατζήδων. Συνεχίστε την ανάγνωση

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση