Έναν ανθρώπινο εγκέφαλο ηλικίας 4.000 ετών ανακάλυψαν ερευνητές του πανεπιστημίου Haliç στο πλαίσιο ανασκαφών στην αρχαιολογικό οικισμό «Seyitömer Höyük» στη δυτική Μικρά Ασία στην περιοχή της Μυσίας στο βυζαντινό Οψίκιον, ο οποίος χρονολογείται από την εποχή του χαλκού.

Ο εγκέφαλος, που ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε τέσσερις σκελετούς, μοιάζει περισσότερο με καμένο ξύλο, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσε να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το προϊστορικό μυαλό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο εγκέφαλος διατηρήθηκε στον χρόνο λόγω
ειδικών περιστάσεων.
Ειδικότερα, οι απανθρακωμένοι σκελετοί βρέθηκαν σε ένα στρώμα ιζήματος που περιείχε επίσης καμένο ξύλο.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η περιοχή επλήγη από σεισμό που ισοπέδωσε τον αρχαίο οικισμό με αποτέλεσμα οι τέσσερις άνθρωποι να θαφτούν ζωντανοί. Στη συνέχεια ξέσπασε φωτιά και απανθρακώθηκαν στα συντρίμμια.

Οι φλόγες εξαφάνισαν το οξυγόνο και οι εγκέφαλοι έβρασαν κυριολεκτικά στα υγρά τους. Παρά το γεγονός ότι έβρασαν και κάηκαν, οι εγκέφαλοι «διασώθηκαν» χάρη στην έλλειψη υδρατμών και οξυγόνου.
Έτσι, ο ένας εξ αυτών διατηρήθηκε 4.000 μετά μέχρι σήμερα και ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους.

 Ο ΧΩΡΟΣ ΟΠΟΥ  ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΚΑ ΣΕ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που συνέβαλε στη διατήρηση του εγκεφάλου είναι η σύσταση του εδάφους στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, το χώμα στο αρχαιολογικό σημείο είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο και αργίλιο, στοιχεία που αντέδρασαν με τα λιπαρά οξέα του εγκεφάλου σχηματίζοντας μια ουσία που ονομάζεται αδιπόκηρος, γνωστή ως «κερί των πτωμάτων».

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ

 Σημειώνεται ότι αυτός δεν είναι ο πρώτος αλλά είναι ο αρχαιότερος εγκέφαλος που εντοπίστηκε μέχρι σήμερα.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ

 Πριν δυο χρόνια ερευνητές ανακάλυψαν σε έναν βάλτο έναν εγκέφαλο ηλικίας2.600 ετών που διατηρήθηκε επειδή το νερό στερούνταν οξυγόνου.
Νωρίτερα, στους πάγους των Άνδεων, είχε βρεθεί ο εγκέφαλος ενός παιδιού της φυλής των Ίνκας που θυσιάστηκε πριν 500 χρόνια.

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση

Στις 16 Φεβρουαρίου 1914 το Δέλβινο και οι Άγιοι Σαράντα ανακηρύσσουν την Αυτονομία τους. Παρά τις διαταγές της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τις Aρχές για παρεμπόδιση των εκδηλώσεων, η Προσωρινή Κυβέρνηση στο Αργυρόκαστρο αποφάσισε η ανακήρυξη της Αυτονομίας να γίνει επίσημα στις 17 Φεβρουαρίου και μάλιστα να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα για την τόνωση του ηθικού του λαού. Ως τόπος ορίσθηκε κατάλληλος χώρος κοντά στο Αργυρόκαστρο, στις όχθες του ποταμού Δρίνου. Συνεχίστε την ανάγνωση