Οι ανασκαφές που διενεργούνται  στην αρχαία πόλη της Λαοδίκειας της Φρυγίας, στη Μικρά Ασία, έφεραν στο φως μια σημαντική ανακάλυψη.
Την κεφαλή του Διός του Λαοδικέως, του ιδρυτή της πανάρχαιας πόλης, σύμφωνα με ιστορικά κείμενα, που τον αναφέρουν ως «Ζευς ο Λαοδικεύς».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η κεφαλή του Δία ανήκει σε άγαλμα ύψους
130 εκατοστών και χρονολογείται περί το 140 μ.Χ.
Η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου άρχισε από το 2008 με τη χρηματοδότηση του τοπικού δήμου Ντενιζλί.
Η κεφαλή του Διός εντοπίστηκε στο βορεινό σημείο της αρχαίας πόλης, κοντά το αρχαίο θέατρο της Λαοδίκειας, το οποίο πιστεύεται ότι έγινε προς τιμή του ιδρυτού της πόλης, του Διός του Λαοδικέως.

Οι ανασκαφές διενεργήθηκαν από το αρχαιολογικό τμήμα  του πανεπιστημίου του Pamukalle.
Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής Δρ Τζελάλ Σιμσέκ στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι η αρχαία ελληνική πόλη της Λαοδίκειας στην περίοδο της ακμής της είχε πληθυσμό 100 χιλιάδες άτομα και ήταν η δεύτερη μετά την Έφεσο στην περιοχή.


Επίσης, ανακαλύφθηκαν και χριστιανικοί ναοί, νεώτερων χρόνων, αφού αναφέρεται ότι ήταν μία από τις πρώτες πόλεις της Μικράς Ασίας που εκχριστιανίστηκε.
Πιστεύεται ότι το άγαλμα του Διός είναι τμήμα ενός συμπλέγματος αρχαίων θεών, στο οποίο δέσποζε η παρουσία του και αξιολογείται ότι δημιουργήθηκε την εποχή του αυτοκράτορα της Ρώμης Αδριανού.
Το  γλυπτό  είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο και οι λεπτομέρειές του δείχνουν την υψηλή τεχνική της γλυπτικής, κατά την περίοδο αυτή στην περιοχή.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Λαοδίκειας, πρόσφατα,  ανακαλύφθηκαν ακόμη, η Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, η κρήνη του Σεπτίμιου Σεβήρου και η στοά της αρχαίας πόλης.


 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση

Στις 16 Φεβρουαρίου 1914 το Δέλβινο και οι Άγιοι Σαράντα ανακηρύσσουν την Αυτονομία τους. Παρά τις διαταγές της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τις Aρχές για παρεμπόδιση των εκδηλώσεων, η Προσωρινή Κυβέρνηση στο Αργυρόκαστρο αποφάσισε η ανακήρυξη της Αυτονομίας να γίνει επίσημα στις 17 Φεβρουαρίου και μάλιστα να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα για την τόνωση του ηθικού του λαού. Ως τόπος ορίσθηκε κατάλληλος χώρος κοντά στο Αργυρόκαστρο, στις όχθες του ποταμού Δρίνου. Συνεχίστε την ανάγνωση