Μια μυστηριώδης ταφή  γυναίκας του VII αιώνα προ Χριστού, ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια κατασκευής ενός δρόμου παράκαμψης στην περιοχή της Συμφερούπολης προς την κατεύθυνση της περιοχή Νικολάεφ.

Εκτός από τα λείψανα της γυναίκας, βρέθηκε καθρέπτης και λαβίδα καθώς και μία στρατιωτική
ζώνη με ασημένιες πόρπες, όπως σημειώνει το ουκρανικό ‘Σεγκόντια’ (‘Σήμερα’).

«Αίνιγμα για τους αρχαιολόγους είναι το εύρημα αυτό», είπε ο επιστημονικός γραμματέας της Κριμαίας του υποκαταστήματος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ουκρανίας, Βλάντισλαβ Γιουρόσκιν.

«Συνήθως τέτοια αντικείμενα δεν τοποθετούσαν στους νεκρούς. Υπάρχουν προτάσεις ότι πρόκειται για μια Αμαζόνα στην περιοχή. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν δείχνουν την υπόσταση της νεκρής εν ζωή και σε αυτήν την κατάσταση θέλει να διατηρήσει και μετά το θάνατο».

Τα λείψανα και τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Ταυρίδας.

© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση

Στις 16 Φεβρουαρίου 1914 το Δέλβινο και οι Άγιοι Σαράντα ανακηρύσσουν την Αυτονομία τους. Παρά τις διαταγές της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τις Aρχές για παρεμπόδιση των εκδηλώσεων, η Προσωρινή Κυβέρνηση στο Αργυρόκαστρο αποφάσισε η ανακήρυξη της Αυτονομίας να γίνει επίσημα στις 17 Φεβρουαρίου και μάλιστα να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα για την τόνωση του ηθικού του λαού. Ως τόπος ορίσθηκε κατάλληλος χώρος κοντά στο Αργυρόκαστρο, στις όχθες του ποταμού Δρίνου. Συνεχίστε την ανάγνωση