Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκσκαφής και αποκατάστασης της αρχαίας πόλης της Αντιόχειας, έχουν βρεθεί νέα αντικείμενα αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση
του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο ναό της αρχαίας πόλης, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει το κεφάλι αγάλματος της θεάς Αφροδίτης.

 Η επιστημονική αποστολή διευθύνεται από εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Πολιτειών, τον καθηγητή Michael Hoff του Πανεπιστημίου της  Νεμπράσκα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το άγαλμα χρονολογείται στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Το κεφάλι είναι περίπου 25 εκατοστά και σκαλισμένο από μάρμαρο υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα΄, επίσης,  με τους ειδικούς, τα χαρακτηριστικά, όπως το χτένισμα, η τρόπος που κάθονται τα μαλλιά στο κεφάλι και η κορδέλα στα μαλλιά δείχνουν ομοιότητες με την Ελληνίδα Θεά Αφροδίτη.

Ο Αμερικανός καθηγητής δήλωσε  ότι πιθανόν πρόκειται για αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης που το πρωτότυπο χρονολογείται περί τον 4ο αιώνα π.Χ.

Ομάδα Τούρκων και Αμερικανών επαγγελματιών μελετητών καθώς και φοιτητών έχουν ανακαλύψει, επίσης, ψηφιδωτά δάπεδα σε εγκαταστάσεις λουτρών κοντά στο «Ναό της Αγοράς».

Τα αντικείμενα τα οποία εντοπίστηκαν δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί χρονικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το μωσαϊκό μοιάζει με δείγματα που ανήκουν στην πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο.

Σύμφωνα με τον Hoff οι εργασίες  των αρχαιολογικών ανασκαφών θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος στην αρχαία πόλη της Αντιόχεια της Μεγάλης, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Ο Κωνσταντίνος Θ’, 1042 – 1055 Ο Μονομάχος – ο οποίος από την απομόνωση της εξορίας βρέθηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο να συμβασιλεύει με τις δύο γηραλέες αυτοκράτειρες (Ζωή και Θεοδώρα), καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Κατά τον Ζωναρά, ο Μονομάχος υπήρξε την ώραν υπέρλαμπρος, ωραίος σαν τον Αχιλλέα, χωρίς όμως να διαθέτει και κάποια από τις αρετές του ομηρικού ήρωα. Υπήρξε άνθρωπος εύθυμος, ομιλητικός, εκλεπτυσμένος, ευγενικός και συμπαθητικός. Αγαπούσε τις χαρές και τις απολαύσεις της ζωής και διακατέχονταν από τη διακαή επιθυμία να ζήσει βίον φιλήδονον και απολαυστικόν (Μιχαήλ Ψελλός). Προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτές τις επιθυμίες του, κατασπαταλούσε το δημόσιο χρήμα με πλήρη ασυνειδησία. Συγχρόνως, διασπάθιζε το δημόσιο χρήμα σε γενναίες παροχές προς τους ευνοούμενους και προς τις ευνοούμενες.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Θ΄ΜΟΝΟΜΑΧΟ

H ευημερία και η παντοδυναμία του βυζαντινού κράτους κατά τη βασιλεία της μακεδονικής δυναστείας μετατράπηκε σταδιακά σε περίοδο κρίσης. Κύρια αιτία στάθηκε η έλλειψη ισχυρής Συνεχίστε την ανάγνωση

Πώς έπληξε η βόμβα το μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού για να το μάθει και ο ανιστόρητος Αλβανός πρωθυπουργός

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε γράψει τον περασμένο Νοέμβρη, ότι μια γκραβούρα μας θυμίζει ότι το μνημείο στην Ακρόπολη, ο Παρθενών, «αν είναι ακόμα ζωντανό προς χάρη του κόσμου και της κοινότητας του, αυτό οφείλεται στο κουράγιο και το όραμα του αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας Γκιέργκι Ντουσχαμάνιτ, ο οποίος το 1686 διαπραγματεύθηκε με τον βενετσιάνικο στόλο του Φραντσίσκο Μοροζίνι να μην βομβαρδισθεί η πόλη, παρ’ ότι εκεί βρισκόταν η τουρκική φρουρά… Συνεχίστε την ανάγνωση