Κάστρο του 4ου αιώνα μ.Χ, ήρθε στο φως στην τουρκική νοτιοανατολική επαρχία της Σίρτης, στην τούμπα Çattepe, που βρίσκεται κοντά στον ποταμό  ‘Botan’ και πιθανόν να καλύφθηκε όταν ενεργοποιήθηκε το φράγμα Ιλλισού στην περιοχή.
«Πρόκειται για ένα κτίσμα
του τετάρτου αιώνα μετά Χριστό της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου. Είναι το τελευταίο κάστρο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στα ανατολικά», δήλωσε ο καθηγητής του τουρκικού Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Haluk Sağlamtimur.

«Τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία  έχουν βρεθεί  είναι τόσο πλούσια που μπορούν να γεμίσουν ένα μουσείο», είπε χαρακτηριστικά.

«Βρέθηκαν αφάνταστα ευρήματα, πολλά χάλκινα αντικείμενα οικιακής χρήσης, χύτρες, τηγάνια, μεταλλικές καρφίτσες καθώς και ασημένια έργα τέχνης», συμπλήρωσε.Σύμφωνα με τους  Τούρκους αρχαιολόγους, τα αντικείμενα αποδεικνύουν ότι οι εξορύξεις χαλκού στην περιοχή της Σίρτης ήταν πολύ πλούσιες.

(Σ,Ε,Δ,    -ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΣΤΡΕΦΑΤΕ  ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ )

«Βρήκαμε  μια σειρά από λίθινα παιχνίδια σε έναν από τους τάφους του κάστρου. Πρόκειται για μια ολόκληρη σειρά από 49 κομμάτια που ανάγονται στην αρχαιότητα. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι ο πρόγονος του σκακιού ή ένα παιχνίδι πολέμου στην αρχαιότητα. Θα προσπαθήσουμε να πληροφορηθούμε τι ήταν αυτό το παιχνίδι», είπε ο Sağlamtimur.

Ο καθηγητής εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να δημιουργείται ένα μουσείο στην περιοχή της Σίρτης (Siirt).

«Αν υπήρχε ένα μουσείο θα είχε γεμίσει από τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρήκαμε στην περιοχή από το 2002», είπε.

 ***

Το κάστρο της ύστερης ρωμαϊκής εποχής βρίσκεται σε μια κοιλάδα που οι Τούρκοι ονομάζουν ‘Botan Vadisi’, από την οποία περνά ο ομώνυμος ποταμός, τον οποίο ποταμό ο Ξενοφώντας στο έργο του «Κύρου Ανάβασις» ονομάζει Κεντρίτη που συναντά, πιο κάτω τον ποταμό Τίγρη.

© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Με τον Κρίνο Ζ. Μακρίδη

Ό,τι και να πράξουν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και άλλοι ντόπιοι και ξένοι, το Ενωτικό Δημοψήφισμα και ο αγώνας της ΕΟΚΑ, και ο διακαής και προαιώνιος πόθος της Ένωσης των Ελλήνων της Κύπρου με την Ελλάδα θα ζει στις καρδιές μας
Το πρόσφατο θέμα που προέκυψε μετά την ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογίας του ΕΛΑΜ, με την οποία αποφασίστηκε όπως στην επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 αναγιγνώσκεται στα σχολεία μια σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και γίνεται ολιγόλεπτη συζήτηση, είναι, για εμάς στο Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης, πολυδιάστατο. Συνεχίστε την ανάγνωση

Μετρώ τα χρόνια από την εποχή του ελληνικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής σε τούτο το νησί της Αφροδίτης και τα βρίσκω πως είναι τέσσερις φορές τα δέκα δάχτυλά μου, και τρία ακόμα. Αυτά τα τρία δάχτυλα φέρνουν στο νου μου τον Ιερομόναχο Διονύσιο του εθνικού μας ποιητή. Στο απαράμιλλο έργο του «Η γυναίκα της Ζάκυθος», ο Σολωμός βάζει τον Διονύσιο (την ομώνυμη δηλαδή περσόνα του) ν’ αναρωτιέται πόσοι είναι οι δίκαιοι στον κόσμο και αρχίζει να συγκρίνει τον αριθμό τους με τα πέντε δάχτυλα του δεξιού χεριού του. Συνεχίστε την ανάγνωση