Το έκθεμα του μήνα

Πήλινο πτηνόμορφο ειδώλιο, 4ος αι. π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας (φωτ. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας).

Ένα πήλινο πτηνόμορφο ειδώλιο, το οποίο βρέθηκε το 2001 κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών στην Άρτα και χρονολογείται στην Ύστερη Κλασική περίοδο (4ος αι. π.Χ.), επέλεξαν να μας
παρουσιάσουν ως «Έκθεμα του Μήνα» για τον Σεπτέμβριο το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, σε βίντεο που φιλοξενείται στη σελίδα του Μουσείου στο facebook.
Το ειδώλιο είναι κατασκευασμένο από πηλό, ενώ σε όλη σχεδόν την επιφάνειά του διατηρεί ίχνη λευκού επιχρίσματος.

Άποψη της ανασκαφής (φωτ. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας).


Το παιχνίδι με ομοιώματα ανθρώπων (πλαγγόνες) και ζώων ήταν πολύ διαδεδομένο στην αρχαιότητα. Συνήθως ήταν κατασκευασμένα από πηλό, ξύλο, οστό, μπρούντζο κ.λπ.

Το ειδώλιο είναι κατασκευασμένο από πηλό, ενώ σε όλη σχεδόν την επιφάνειά του διατηρεί ίχνη λευκού επιχρίσματος (φωτ. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας).

Τα ομοιώματα ανθρώπων (πλαγγόνες) όπως και τα ομοιώματα των ζώων έκαναν το παιχνίδι πιο διασκεδαστικό και συγχρόνως διδακτικό. Με τα παιχνίδια αυτά τα παιδιά παίζοντας αντέγραφαν τον κόσμο των μεγάλων και προετοιμάζονταν για τη μελλοντική τους ζωή ως ενήλικες.

Το συγκεκριμένο πτηνόσχημο ειδώλιο βρίσκεται στην αίθουσα Γ΄ του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Γενική επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ). Επιμέλεια: Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων).

«Εἴμαστε ἀπὸ καλὴ γενιὰ»
Ἐλύτης

Γράφει ὁ Δημ. Νατσιός

Ὁ Καποδίστριας «δύο χρόνια κοντὰ μᾶς κυβέρνησε ἀγγελικά. Καὶ μᾶς γύμναζε καὶ στὴν οἰκονομίαν. Ὅτι καὶ ὁ Κυβερνήτης μας μίαν κότα ἔτρωγε τέσσερις ἡμέρες» (Μακρυγιάννης, «Ἀπομνημονεύματα»). Συνεχίστε την ανάγνωση

Αντί Εισαγωγής

Ο Προμηθεύς Δεσμώτης[1]

«Μύθος λόγου τινος έμφασις εστιν, ανα­κλώντος επ’ άλλα την διάνοιαν» (Πλούταρ­χος). Ο μύθος, κάθε μύθος, είναι συμβολισμός. Πίσω από τις εικόνες του πρέπει να αναζητήσει κανείς τον βαθύτερο «λόγον», αυτόν πού οδήγησε στην πλάση του. Τούτο είναι συχνά δυσχερέστατο για την πρόσθετη αιτία, ότι οι μύθοι ήσαν παμπάλαιες εικονικές περιγραφές, μεταδιδόμενες προ­φορικώς από γενεάς εις γενεάν, κάθε μία των οποίων προσέθετε ή αφαιρούσε κάποιο ακόμη στοιχείο της περιγραφής τους, Συνεχίστε την ανάγνωση