Τα κείμενα που ανάγονται στην μυκηναϊκή εποχή είναι γενικά διοικητικά έγγραφα τα οποία καταλαμβάνουν μια χρονική περίοδο από το 1450 έως το 1150 π.Χ.

Αυτά είναι γραμμένα κυρίως σε πήλινες πινακίδες σε μια συλλαβική γραφή, την οποία ονομάζουμε Γραμμική Β΄.

Οι πήλινες αυτές πινακίδες έχουν βρεθεί μεταξύ των ευρημάτων στα μυκηναϊκά ανάκτορα τόσο στην Κρήτη, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Είναι καταμετρημένες  περίπου 6.000 τέτοιες πινακίδες και οι περισσότερες είναι σύντομες ή πρόκειται για τμήμα ενός κειμένου, που δεν διασώθηκε στο σύνολό του.


Οι επιστήμονες αποφαίνονται ότι η Γραμμική Β΄ είναι μια  συλλαβική γραφή που δεν σχετίζεται με το μεταγενέστερο ελληνικό αλφάβητο, αν και είναι στην ελληνική γλώσσα.

Ανήκει στην οικογένεια των συστημάτων γραφής που χρησιμοποιούνταν στην περιοχή του Αιγαίου κατά τη 2η Χιλιετία, και από την οποία οικογένεια, μόνο η Γραμμική Β΄ και η κυπριακή συλλαβική της 1ης Χιλιετίας έχουν αποκρυπτογραφηθεί ικανοποιητικά.

Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι αν και η Γραμμική Β΄ ως ένα σύστημα γραφής φαίνεται να έχει λειτουργήσει και ως ένα εργαλείο για την καταγραφή των διοικητικών πληροφοριών, εντούτοις δεν είναι στην πραγματικότητα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την απόδοση του φωνητικού συστήματος της ελληνικής γλώσσας, και αυτό διαφαίνεται από την άποψη των πολλών ανακριβειών και των ελλείψεων που παρουσιάζει, τουλάχιστον από την αποκρυπτογράφηση  που μέχρι τώρα έγινε.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη φύση των κειμένων, μερικές φορές κάνει τη δική μας ερμηνεία των κειμένων, αλλά και της γλώσσας που διατυπώνεται, να είναι αρκετά αβέβαιη.

Αυτό με τη σειρά του, δείχνει, επίσης, πόσο σημαντική είναι η ανάλυση και η σύγκριση μέσα από μια ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των διαθέσιμων πληροφοριών σε διάφορα επίπεδα ανάλυσης από το σύνολο των σωζόμενων μυκηναϊκών κειμένων.

Η γλώσσα των εγγράφων βεβαιώνει την ελληνική που ομιλούνταν κατά τη 2η χιλιετία και παρουσιάζει πολλά αρχαϊκά και ενδιαφέροντα γλωσσικά χαρακτηριστικά και θέτει συγχρόνως ορισμένα ερωτήματα ζωτικής σημασίας για την ιστορία της ελληνικής γλώσσας (και για τον τομέα της συγκριτικής ινοδευρωπαϊκής γλωσσολογίας σε γενικές γραμμές), τα οποία ερωτήματα λόγω των περιορισμών του περιεχομένου των εγγράφων και των ελλείψεων του συστήματος της γραφής δεν έχουν, εισέτι, απαντηθεί.

Πηγή: Πανεπιστήμιο του Όσλο- UiO
© mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Ο Κωνσταντίνος Θ’, 1042 – 1055 Ο Μονομάχος – ο οποίος από την απομόνωση της εξορίας βρέθηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο να συμβασιλεύει με τις δύο γηραλέες αυτοκράτειρες (Ζωή και Θεοδώρα), καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Κατά τον Ζωναρά, ο Μονομάχος υπήρξε την ώραν υπέρλαμπρος, ωραίος σαν τον Αχιλλέα, χωρίς όμως να διαθέτει και κάποια από τις αρετές του ομηρικού ήρωα. Υπήρξε άνθρωπος εύθυμος, ομιλητικός, εκλεπτυσμένος, ευγενικός και συμπαθητικός. Αγαπούσε τις χαρές και τις απολαύσεις της ζωής και διακατέχονταν από τη διακαή επιθυμία να ζήσει βίον φιλήδονον και απολαυστικόν (Μιχαήλ Ψελλός). Προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτές τις επιθυμίες του, κατασπαταλούσε το δημόσιο χρήμα με πλήρη ασυνειδησία. Συγχρόνως, διασπάθιζε το δημόσιο χρήμα σε γενναίες παροχές προς τους ευνοούμενους και προς τις ευνοούμενες.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Θ΄ΜΟΝΟΜΑΧΟ

H ευημερία και η παντοδυναμία του βυζαντινού κράτους κατά τη βασιλεία της μακεδονικής δυναστείας μετατράπηκε σταδιακά σε περίοδο κρίσης. Κύρια αιτία στάθηκε η έλλειψη ισχυρής Συνεχίστε την ανάγνωση

Πώς έπληξε η βόμβα το μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού για να το μάθει και ο ανιστόρητος Αλβανός πρωθυπουργός

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε γράψει τον περασμένο Νοέμβρη, ότι μια γκραβούρα μας θυμίζει ότι το μνημείο στην Ακρόπολη, ο Παρθενών, «αν είναι ακόμα ζωντανό προς χάρη του κόσμου και της κοινότητας του, αυτό οφείλεται στο κουράγιο και το όραμα του αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας Γκιέργκι Ντουσχαμάνιτ, ο οποίος το 1686 διαπραγματεύθηκε με τον βενετσιάνικο στόλο του Φραντσίσκο Μοροζίνι να μην βομβαρδισθεί η πόλη, παρ’ ότι εκεί βρισκόταν η τουρκική φρουρά… Συνεχίστε την ανάγνωση