Σαμψούντα: Ανακαλύφθηκαν ταφικοί θάλαμοι 2.300 ετών

Σε ανασκαφικές εργασίες για θεμελίωση κτηρίου, στην οδό Μπάφρας,  στη συνοικία Ιλκαντίμ της Σαμψούντας, στην Τουρκία,  ο εκσκαφέας έπεσε επάνω σε δύο ταφικούς θαλάμους.
Πρόκειται για έξι τάφους που βρίσκονταν σε
ταφικούς θαλάμους και ανάγονται περί τον 3ο αιώνα π.Χ.-  στην ελληνιστική, δηλαδή, περίοδο.

Στην περιοχή  πήγε ο επικεφαλής της αρχαιολογίας της Σαμψούντας και διευθυντής του Εθνογραφικού Μουσείου και υπό την καθοδήγησή του έγιναν ανασκαφές.

Βρέθηκε ένα χρυσό ελληνικό νόμισμα-οβολός,  ένα χρυσό κάλυμμα οφθαλμών, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, μία καρφίτσα για τα μαλλιά, δύο βραχιόλια μεγάλα και μεγάλος αριθμός ιστορικών κειμηλίων  από πηλό.

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν, σημειώνει το δημοσίευμα.

© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

(Δυο ζωντανές μαρτυρίες από στόματα των αντιπάλων τους)

Ηλιάδης Σάββας, δάσκαλος

  1. Από το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ», του δημοδιδασκάλου και Μακεδονομάχου Ιωάννου Ξανθού, καταγομένου από την Γευγελή της Μακεδονίας, μεταφέρουμε το παρακάτω απόσπασμα: Μέρος ΣΤ΄:«ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΓΕΥΓΕΛΗΝ»

Την 11ην Ιουλίου 1908 ανεκηρύχθη το Τουρκικόν Σύνταγμα και εις Γευγελήν. Κατά την ημέραν ταύτην όλοι οι Οθωμανοί της Γευγελής και των πέριξ χωρίων κατήλθον εις πάνδημον ένοπλον συλλαλητήριον προ του Διοικητηρίου, όπυ είχον κατέλθει και παρουσιασθή μικρά αντάρτικα σώματα Ελληνικά και κομιτατζήδων. Συνεχίστε την ανάγνωση

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση