Συνεχίζονται οι  ανασκαφές στη βόρεια επαρχία της Μ Ασίας της  αρχαίας ελληνικής πόλης Κόμανα Pontika και έχουν αποκαλύψει μια εκκλησία που εκτιμάται ότιτα ευρήματα  χρονολογούνται μεταξύ του 10ου και 12ου αιώνα. 


Η εκκλησία ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Κόμανα και τα κτίσματα εκτιμάται ότι χρονολογούνται μεταξύ του 10ου και του 12ου αιώνα.
Η Κόμανα ήταν πόλη του Πόντου, στη Μικρά Ασία. Βρισκόταν επί του ποταμού Ίριος

(σημ. Γεσίλ Ιρμάκ) και λεγόταν Ποντική για να διακρίνεται από την ομώνυμη πόλητης Καππαδοκίας. Ο αρχαιολογικός χώρος των Κομάνων βρίσκεται κοντά στο σημερινό χωριό Kılıçlı (πρώην Gümenek), 13 χλμ από την πόλη Τοκάτ, στον ομώνυμο νομό της σημερινής Τουρκίας. Φημιζόταν για την λατρεία της θεάς Ενυούς και της Χιττικής θεάς Μα, της οποίας ο αρχιερέας τοποθετούνταν, κατ’ αξίωμα, αμέσως μετά το βασιλιά του Πόντου. Πριν από την ρωμαϊκή κυριαρχία, η πόλη ονομάζονταν Ιεροκαισάρεια. Η ιστορία των Κομάνων αρχίζει το 40 π.Χ..

Τα Κόμανα ήταν έδρα του επισκόπου Νεοκαισάρειας κι εκεί μαρτύρησαν ο Άγιος Βασιλίσκος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Pρέπει να είμαστε υπομονετικοί, διότι είναι ένα πολύ ευαίσθητη και λεπτομερής εργασία», είπε o υπεύθυνος του υπουργείου τους στην ανασκαφή   Τασκεσέν  κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην αρχαία πόλη. 
Ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής Burcu Erciyas της Middle East Technical University ανέφερε ότι τα εν λόγω έργα δεν είχαν ολοκληρωθεί ακόμη στην περιοχή όπου είχαν βρει την εκκλησία.  
«Επί του παρόντος, φαίνεται σαν μια μικρή δομή, αλλά η υψηλή ποιότητα των τοιχογραφιών στο εσωτερικό του ναού και το χρώμα τους μας δείχνουν ότι είναι μια σημαντική δομή. Βλέπουμε πολλές διακοσμήσεις στην εκκλησία. Έχουμε βρεθεί αρχιτεκτονικά κομμάτια με σχέδια λουλουδιών, είπε ο  Erciyas. 

Ανακάλυψη του σταυρού.
Είπε ότι βρήκαν επίσης ένα σταυρό σε ανασκαφές στο εσωτερικό του ναού. «Η εκκλησία έχει μια μεγάλη αψίδα και δύο μικρές αψίδες. Εμείς φέραμε στο φως τρεις θέσεις στην πραγματικότητα. Μία από αυτές τις τρεις θέσεις έχει τρεις σταυρούς. Βρήκαμε χάλκινα κομμάτια που ανήκουν στην εκκλησία. Βρέθηκε επίσης ένα νεκροταφείο. »  

Ο Erciyas δήλωσε ότι είχαν μέχρι τώρα στο φως κομμάτια από τον Μεσαίωνα.«Αλλά έχουμε φτάσει, επίσης, της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου κομμάτια. Αυτό μας δείχνει ότι ο οικισμός χρονολογείται από το 300 π.Χ. » 

Ο Κωνσταντίνος Θ’, 1042 – 1055 Ο Μονομάχος – ο οποίος από την απομόνωση της εξορίας βρέθηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο να συμβασιλεύει με τις δύο γηραλέες αυτοκράτειρες (Ζωή και Θεοδώρα), καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Κατά τον Ζωναρά, ο Μονομάχος υπήρξε την ώραν υπέρλαμπρος, ωραίος σαν τον Αχιλλέα, χωρίς όμως να διαθέτει και κάποια από τις αρετές του ομηρικού ήρωα. Υπήρξε άνθρωπος εύθυμος, ομιλητικός, εκλεπτυσμένος, ευγενικός και συμπαθητικός. Αγαπούσε τις χαρές και τις απολαύσεις της ζωής και διακατέχονταν από τη διακαή επιθυμία να ζήσει βίον φιλήδονον και απολαυστικόν (Μιχαήλ Ψελλός). Προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτές τις επιθυμίες του, κατασπαταλούσε το δημόσιο χρήμα με πλήρη ασυνειδησία. Συγχρόνως, διασπάθιζε το δημόσιο χρήμα σε γενναίες παροχές προς τους ευνοούμενους και προς τις ευνοούμενες.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Θ΄ΜΟΝΟΜΑΧΟ

H ευημερία και η παντοδυναμία του βυζαντινού κράτους κατά τη βασιλεία της μακεδονικής δυναστείας μετατράπηκε σταδιακά σε περίοδο κρίσης. Κύρια αιτία στάθηκε η έλλειψη ισχυρής Συνεχίστε την ανάγνωση

Πώς έπληξε η βόμβα το μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού για να το μάθει και ο ανιστόρητος Αλβανός πρωθυπουργός

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε γράψει τον περασμένο Νοέμβρη, ότι μια γκραβούρα μας θυμίζει ότι το μνημείο στην Ακρόπολη, ο Παρθενών, «αν είναι ακόμα ζωντανό προς χάρη του κόσμου και της κοινότητας του, αυτό οφείλεται στο κουράγιο και το όραμα του αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας Γκιέργκι Ντουσχαμάνιτ, ο οποίος το 1686 διαπραγματεύθηκε με τον βενετσιάνικο στόλο του Φραντσίσκο Μοροζίνι να μην βομβαρδισθεί η πόλη, παρ’ ότι εκεί βρισκόταν η τουρκική φρουρά… Συνεχίστε την ανάγνωση