Φανταστείτε ότι  την εποχή εκείνη στην Κρήτη και στο Αιγαίο , Ελληνική χερσόνησο έχτιζαν παλάτια .Οι Μινωϊτες πήγαν στις Κασσιτερίδες νήσους και έπαιρναν κασσίτερο ,έτσι  όλα δείχνουν, ότι αυτοί τους μετέφεραν στοιχεία πολιτισμού.

ΔΕΙΤΕ

ΜΙΝΩΪΚΑ 1    ΜΙΝΩΪΚΑ 2    ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 3

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ .
Προβιά από την εποχή του χαλκού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει αποδεικτικά στοιχεία του πρώτου σώματος της  Εποχής του Χαλκού στη Βρετανία να είναι τυλιγμένο σε προβιά  – σε μια προϊστορική θέση σε κιβωτιόσχημο τάφο  ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια εργασιών σε μια σηπτική δεξαμενή σε ένα χωριό στην Sutherland.

Οι αρχαιολόγοι κατά τις ανασκαφές στο Sutherland

Μαλλί προβάτου  4000 ετών ,δηλαδή το 2000 π.Χ , από προβιά ανακαλύφθηκαν γύρω από το αριστερό
κόκκαλο του σκελετού μιας  μέσης ηλικίας γυναίκας της οποίας το λυγισμένο σώμα περιέχεται μέσα σε κιβωτιόσχημο τάφο. Είναι η πρώτη φορά που προβιά  ή μαλλί έχει ανακαλυφθεί από  την Εποχή του Χαλκού να τυλίγει σώμα ανθρώπου οπουδήποτε στη Σκωτία ή τη Βρετανία. Η αξιοσημείωτη ανακάλυψη έγινε τον Σεπτέμβριο του 2011, από μια ομάδα αρχαιολόγων στη Γλασκώβη στις παρυφές της Spinningdale, με θέα το στόμιο του Firth Dornoch. αλλά οι λεπτομέρειες από το μοναδικό εύρημα, μόλις τώρα έχουν αποκαλυφθεί δημοσίως μετά την επίσημη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής σε αρχαιολογικό περιοδικό. Η ομάδα, με επικεφαλής την Iraia Arabaolaza,, βρήκε  αφού τους ανέθεσαν στην ομάδα να ανασκάψει και να αναλύσει τον κιβωτιόσχημο πέτρινο τάφο , χτισμένο μέσα σε ένα  ουσιαστικά λάκκο, που περιέχει τα λείψανα μιας γυναίκας, πιστεύεται ότι έχει ηλικία μεταξύ 35 και 50, τα λείψανα της οποίας έδειξαν σημάδια ότι είχε υποφέρει από κοινή ασθένεια  στο νωτιαίο μυελό. Είπε η ερευνήτρια ότι ανακαλύφθηκε γύρω από το αριστερό χέρι του σώματος και είναι η πρώτο δείγμα αυτού του είδους στη Σκωτία και είναι το πρώτο γνωστό παράδειγμα ανακαλύφθηκε από μία  ταφή της εποχής του χαλκού στη Βρετανία. Υπήρξαν δύο άλλα δείγματα της εποχής του Χαλκού με μαλλί ,βρίσκονται στις Βρετανικές Νήσους, αλλά δεν είναι γνωστά άλλα παραδείγματα , πιθανών στοιχείων από μαλλί προβάτων » και συνέχισε: «Εκτίμηση μας ότι  οι λίγες γούνες που βρίσκονται  στη Βρετανία, αλλά συνδέονται συχνά με « ταφές πλούσιων ενηλίκων ».

Ένας εκπρόσωπος της ανασκαφής  δήλωσε: «Ένα σκεύος  τροφίμων, της Πρώιμης Εποχής τοποθετήθηκε στα δυτικά του κρανίου της, αλλά αυτό που έκανε αυτή την ταφή ιδιαίτερα εξαιρετική ήταν η ανακάλυψη με το μαλλί των προβάτων που έχει ανακτηθεί κάτω από το σκελετικά υπολείμματα. . Τα κομμάτια του ασκού που μπορεί να ήταν τυλιγμένος γύρω από το σώμα » Και πρόσθεσε: «Μια ραδιοχρονολόγηση ελήφθη από τα οστά και θραύσματα ξυλάνθρακα και είναι του 2051-1911 π.Χ. και 2151-2018 π.Χ., τοποθετώντας τον κιβωτιόσχημο στις αρχές της Εποχής του Χαλκού.

 Η ραδιοχρονολόγηση στην  κιβωτιόσχημο συμπίπτει με την ημερομηνία του  δοχείου τροφίμων που έχει θαφτεί με το σώμα. «Το δοχείο  περιείχε απανθρακωμένο υλικό μη βοτανικής προέλευσης, αγνώστων στοιχείων αποτεφρωμένα κόκαλα και ένα κομμάτι ενός μικρού δακτυλίου.

Αυτά πιθανώς να ήταν τοποθετημένα εκεί για να βοηθήσει το ταξίδι του ατόμου στον επόμενο κόσμο και να αναφέρει την πίστη στη μετά θάνατον ζωή, στοιχεία που φαίνεται να έχουν μια έννοια μόνο στη Σκωτία. » .

Και συνεχίζει: «Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις για τη σημασία των κτερισμάτων που βρέθηκαν μέσα στον  κιβωτιόσχημο. Το πρώτο είναι ότι αντιπροσωπεύει το άτομο και ήταν μέρος της καθημερινής ζωής της.

Η δεύτερη ερμηνεία είναι ότι συμβολίζει η ταφή  και  οι άνθρωποι ήθελαν  να δείξουν  στους άλλους μάρτυρες για αυτό το συγκεκριμένο το ταφικό τελετουργικό ».Η διατήρηση του οργανικού υλικού, όπως η προβιά ή το μαλλί, στηρίζει επίσης την άποψη ενός περίτεχνου  ταφικού  εθίμου  που πραγματοποιείται στην περιοχή του Dornoch Firth κατά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού ».  Frank Urquhart | Πηγή: The Scotsman [30 Αυγ. , 2013]

Κάτω Πάφος-Μαλούτενα: Κυκλική λεκάνη στην «Ελληνιστική Οικία», από ανατολικά. Φωτογραφία: K. Żywic

Τη λήξη των ανασκαφών του 2016 στην Κάτω Πάφο-Μαλούτενα ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Οι ανασκαφές διεξήχθησαν από την Πολωνική Αρχαιολογική Αποστολή, υπό τη διεύθυνση του δρος H. Meyza (Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας). Συνεχίστε την ανάγνωση

(Δυο ζωντανές μαρτυρίες από στόματα των αντιπάλων τους)

Ηλιάδης Σάββας, δάσκαλος

  1. Από το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ», του δημοδιδασκάλου και Μακεδονομάχου Ιωάννου Ξανθού, καταγομένου από την Γευγελή της Μακεδονίας, μεταφέρουμε το παρακάτω απόσπασμα: Μέρος ΣΤ΄:«ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΓΕΥΓΕΛΗΝ»

Την 11ην Ιουλίου 1908 ανεκηρύχθη το Τουρκικόν Σύνταγμα και εις Γευγελήν. Κατά την ημέραν ταύτην όλοι οι Οθωμανοί της Γευγελής και των πέριξ χωρίων κατήλθον εις πάνδημον ένοπλον συλλαλητήριον προ του Διοικητηρίου, όπυ είχον κατέλθει και παρουσιασθή μικρά αντάρτικα σώματα Ελληνικά και κομιτατζήδων. Συνεχίστε την ανάγνωση