Περίπου 110 αρχαία αντικείμενα που εκλάπησαν κατά την πρόσφατη και πρωτοφανή για τα αιγυπτιακά δεδομένα, λεηλασία του Εθνικού Μουσείου Μαλάουι (Malawi National Museum) επιστράφηκαν.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα AllAfrica.com, κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου -με την
υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξουν νομικές συνέπειες για όσους επιστρέψουν τα κλοπιμαία– και παρέδωσαν μέρος από τα περίπου 1.050 αρχαία έργα που αφαιρέθηκαν από το αιγυπτιακό μουσείο.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραήμ πληροφόρησε ότι το υπουργείο έχει επανακτήσει, μεταξύ άλλων, 25 χρυσά νομίσματα, και ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε το Μουσείο να μπορέσει να επαναλειτουργήσει τουλάχιστον τμηματικά. Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο κ. Ιμπραήμ δήλωσε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες προετοιμασίες και πως τα μεγάλα αντικείμενα ήδη εκτίθενται.

Η πρωτοφανής λεηλασία στο Μουσείο Μαλάουι, που βρίσκεται στην πόλη Μίνια της ‘Άνω Αιγύπτου, περίπου 300 χλμ. νότια του Καΐρου, ξεκίνησε πριν από περίπου δύο βδομάδες, στον απόηχο της κρίσης που ξέσπασε ανάμεσα στον αιγυπτιακό στρατό και στους οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Το Μουσείο κατασκευάστηκε το 1963 για να στεγάσει τα αντικείμενα από τις ανασκαφές που διενεργούνται στις γύρω αρχαιολογικές θέσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με την ιστοσελίδα του περιοδικού National Geographic, από τα 1.089 έργα που εκτίθεντο στο Μουσείο (πολλά από τα οποία είναι αναντικατάστατα και μη μελετημένα), εκλάπησαν περίπου τα 1.050. Το διώροφο κτήριο στέγαζε μια μεγάλη γκάμα αρχαιοτήτων, όπως μούμιες ζώων, αναθηματικά και λατρευτικά αντικείμενα, ξύλινα φέρετρα, περιδέραια από λίθινες πέτρες, νεκρικές μάσκες, φυλακτά και πολλά κτερίσματα. Μεταξύ των κλαπέντων, ήταν κι ένα άγαλμα της κόρης του φαραώ Ακενατών, ένα αριστούργημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, επίσης χρυσά και χάλκινα ελληνορωμαϊκά νομίσματα, καθώς και κεραμικά και χάλκινα αγάλματα ιερών ζώων του θεού Θωθ, ο οποίος συχνά απεικονιζόταν με το κεφάλι ίβιδας ή μπαμπουίνου.

Αμέσως μετά τη λεηλασία στο Μουσείο Μαλάουι, αιγυπτιολόγοι στράφηκαν προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να δημοσιευτούν τα κλαπέντα και να προειδοποιηθούν έμποροι και συλλέκτες. Επικεφαλής της προσπάθειας αυτής είναι η ομάδα «Egypt’s Heritage Task Force» στο Facebook, στις σελίδες της οποίας υπάρχουν εκατοντάδες φωτογραφίες από τους πρόσφατους βανδαλισμούς, καθώς και από τις αρχαιότητες που εκλάπησαν. Ο κατάλογος με τα κλαπέντα έχει δημοσιευτεί και από την ιστοσελίδα της UNESCO.skai.gr

(Δυο ζωντανές μαρτυρίες από στόματα των αντιπάλων τους)

Ηλιάδης Σάββας, δάσκαλος

  1. Από το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ», του δημοδιδασκάλου και Μακεδονομάχου Ιωάννου Ξανθού, καταγομένου από την Γευγελή της Μακεδονίας, μεταφέρουμε το παρακάτω απόσπασμα: Μέρος ΣΤ΄:«ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΓΕΥΓΕΛΗΝ»

Την 11ην Ιουλίου 1908 ανεκηρύχθη το Τουρκικόν Σύνταγμα και εις Γευγελήν. Κατά την ημέραν ταύτην όλοι οι Οθωμανοί της Γευγελής και των πέριξ χωρίων κατήλθον εις πάνδημον ένοπλον συλλαλητήριον προ του Διοικητηρίου, όπυ είχον κατέλθει και παρουσιασθή μικρά αντάρτικα σώματα Ελληνικά και κομιτατζήδων. Συνεχίστε την ανάγνωση

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση