Είναι ένας πραγματικός θησαυρός. Όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Μπορεί ένα μέρος από τα γλυπτά του Παρθενώνα να βρίσκονται ακόμη στο Βρετανικό μουσείο, αλλά για το CNN όποιος θέλει να δει μερικές από τις πολυτιμότερες δημιουργίες της ιστορίας, θα πρέπει να βρεθεί στο μουσείο της Ακρόπολης. Γιατί το περιλαμβάνει ανάμεσα στα δέκα που πρέπει να επισκεφθούν όλοι.

Το αμερικανικό δίκτυο «χαρτογράφησε» τους δέκα μεγαλύτερους θησαυρούς των
ευρωπαϊκών μουσείων και σε αυτούς συμπεριέλαβε τα γλυπτά του Παρθενώνα και το μουσείο της Ακρόπολης.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σύμβολο της κλασικότητας της αρχαίας Ελλάδας», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, που επισημαίνει πως με μία επίσκεψη στο μουσείο μπορεί κανείς να αναδημιουργήσει πιστά την αρχική σύνθεση του ναού, που είναι ορατός από το χώρο.

Ανάμεσα στους υπόλοιπους θησαυρούς της Ευρώπης, το CNN έχει συμπεριλάβει τον πίνακα «Νυχτερινή περίπολος» του Ρέμπραντ, που βρίσκεται στο μουσείο του Αμστερνταμ, τη «Σχεδία της Μέδουσας», του Ζαν-Λουί-Τεοντόρμ την οποία μπορεί να θαυμάσει κανείς στο Λούβρο, την «Γκουέρνικα» του Πικάσο, την οποία βλέπουν οι επισκέπτες του Μουσείου «Βασίλισσα Σοφία» στη Μαδρίτη αλλά και το «Νεκρό Χριστό» του Αντρέα Μαντένια που είναι ανάμεσα στα εκθέματα της Πινακοθήκης του Μιλάνου.

arxaia-ellinika.blogspot.gr

Κάτω Πάφος-Μαλούτενα: Κυκλική λεκάνη στην «Ελληνιστική Οικία», από ανατολικά. Φωτογραφία: K. Żywic

Τη λήξη των ανασκαφών του 2016 στην Κάτω Πάφο-Μαλούτενα ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Οι ανασκαφές διεξήχθησαν από την Πολωνική Αρχαιολογική Αποστολή, υπό τη διεύθυνση του δρος H. Meyza (Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας). Συνεχίστε την ανάγνωση

(Δυο ζωντανές μαρτυρίες από στόματα των αντιπάλων τους)

Ηλιάδης Σάββας, δάσκαλος

  1. Από το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ», του δημοδιδασκάλου και Μακεδονομάχου Ιωάννου Ξανθού, καταγομένου από την Γευγελή της Μακεδονίας, μεταφέρουμε το παρακάτω απόσπασμα: Μέρος ΣΤ΄:«ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΓΕΥΓΕΛΗΝ»

Την 11ην Ιουλίου 1908 ανεκηρύχθη το Τουρκικόν Σύνταγμα και εις Γευγελήν. Κατά την ημέραν ταύτην όλοι οι Οθωμανοί της Γευγελής και των πέριξ χωρίων κατήλθον εις πάνδημον ένοπλον συλλαλητήριον προ του Διοικητηρίου, όπυ είχον κατέλθει και παρουσιασθή μικρά αντάρτικα σώματα Ελληνικά και κομιτατζήδων. Συνεχίστε την ανάγνωση