Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. και Εθνικό Θέατρο

Laurent-Honoré Marqueste (1892), Ο Κένταυρος Νέσσος αρπάζει την Δηιάνειρα (Jardin des Tuileries, Παρίσι)

Επιβάτες του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου, ηθοποιοί και μουσικοί του Εθνικού Θεάτρου συνταξίδεψαν το μεσημέρι στις ράγες του Ηλεκτρικού.
Ήταν μια διαδρομή διαφορετική για τους επιβάτες, που
επιλέγουν καθημερινά για τις μετακινήσεις τους τα μέσα σταθερής τροχιάς, με το Χορό των «Τραχινιών» και τους μουσικούς της παράστασης να δίνουν μια πρόγευση της τραγωδίας που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Σταθμός επιβίβασης το «Μοναστηράκι», όπου οι καλλιτέχνες του Εθνικού Θεάτρου υποδέχθηκαν τους επιβάτες στην κεντρική είσοδο του σταθμού, παρουσιάζοντας αποσπάσματα της τραγωδίας του Σοφοκλή. Στη συνέχεια, η ομάδα των ηθοποιών και των μουσικών επιβιβάστηκε στο συρμό και κάνοντας διαδοχικές στάσεις στις αποβάθρες των σταθμών «Θησείο» και «Πετράλωνα» ολοκλήρωσε την πρωτότυπη διαδρομή της.

Μετά το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», τις «Νεφέλες» και το «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου», οι «Τραχίνιες» ήταν η τέταρτη δράση της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) με το Εθνικό Θέατρο, που στόχο έχουν να προσδώσουν «μια νότα πολιτισμού» στην καθημερινότητα των πολιτών που χρησιμοποιούν τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Πρόκειται για μια συνεργασία που αγκαλιάστηκε, από την πρώτη στιγμή, με ενθουσιασμό από τους επιβάτες και θα συνεχιστεί με την παρουσίαση και νέων καλλιτεχνικών δρώμενων στους χώρους των μέσων σταθερής τροχιάς.

Οι «Τραχίνιες», η τραγωδία του Σοφοκλή, με θέμα το απόλυτο πάθος της Δηιάνειρας για τον Ηρακλή και τις ακραίες συνέπειές του, θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 9 και 10 Αυγούστου σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

Το θίασο πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, οι: Άννα Μάσχα, Φιλαρέτη Κομνηνού, Θάνος Τοκάκης, Άννα Καλαϊτζίδου, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Ελένη Μπούκλη, Αργύρης Ξάφης κ.α.

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση

Στις 16 Φεβρουαρίου 1914 το Δέλβινο και οι Άγιοι Σαράντα ανακηρύσσουν την Αυτονομία τους. Παρά τις διαταγές της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τις Aρχές για παρεμπόδιση των εκδηλώσεων, η Προσωρινή Κυβέρνηση στο Αργυρόκαστρο αποφάσισε η ανακήρυξη της Αυτονομίας να γίνει επίσημα στις 17 Φεβρουαρίου και μάλιστα να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα για την τόνωση του ηθικού του λαού. Ως τόπος ορίσθηκε κατάλληλος χώρος κοντά στο Αργυρόκαστρο, στις όχθες του ποταμού Δρίνου. Συνεχίστε την ανάγνωση