Η Γερόνησος, απέναντι από τον Άγιο Γεώργιο της Πέγειας (Πάφος).

Τη λήξη των φετινών ανασκαφών στη Γερόνησο, απέναντι από τον Άγιο Γεώργιο της Πέγειας (Πάφος), ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Οι φετινές ανασκαφές, που διήρκησαν πέντε εβδομάδες, διεξήχθησαν υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Joan Breton Connelly με ομάδα αποτελούμενη από δεκατέσσερα ανώτερα μέλη του προσωπικού και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Νέα Υόρκης (New York University – Geronisos Island Expedition).

Αποκαλύφθηκαν σειρές από γυψοκονιάματα που αποτελούν ένδειξη ότι στον χώρο κάποτε έστεκαν μνημειακοί τοίχοι κατασκευασμένοι από λαξευτούς λίθους, οι οποίοι πιθανόν να
απομακρύνθηκαν κατά την πρωτοχριστιανική περίοδο (6ος-7ος αι. μ.Χ.) για την ανέγερση των χριστιανικών βασιλικών απέναντι, στον Άγιο Γεώργιο.

Ο αρχιτέκτονας Richard Anderson συνέχισε το σημαντικό του έργο, καταγράφοντας και σχεδιάζοντας τα στοιχεία αυτά σε τρισδιάστατο ψηφιακό χάρτη τον οποίο ετοιμάζει με τη χρήση total station laser θεοδόλιχου.

Οι φετινές αρχιτεκτονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν αυτές των προηγούμενων ετών και μας δίνουν την εικόνα της έκτασης της καταστροφής της αρχικής επιφάνειας της Γερονήσου εξαιτίας της διάβρωσης από τον αέρα και τη θάλασσα. Η διάβρωση υποσκάπτει σιγά-σιγά τους βράχους και προκαλεί εκτεταμένη κατάρρευση της περιμέτρου της νησίδας. Εκεί όπου έχει καταρρεύσει ο βράχος διακρίνονται υποστρώματα θεμελίων τοίχων που διακόπτονται απότομα.

Κατά μήκος του νότιου άκρου της Γερονήσου ανασκάφηκε σειρά από μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία, σε περιοχή όπου είχαν προηγουμένως εντοπιστεί παρόμοια αγγεία. Θραύσματα αγγείων που βρέθηκαν κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο συγκολλήθηκαν με θραύσματα πίθων που είχαν συλλεχθεί το 2009 και 2010. Τα μεγάλα αυτά αγγεία πιθανόν να χρησίμευαν για τη συλλογή πολύτιμου βροχόνερου, μιας και το νησί δεν διαθέτει φυσική πηγή νερού.

Ο δρ Paul Croft από το Lemba Archaeological Field Unit επέβλεψε τις ανασκαφές στον κεντρικό-νότιο τομέα όπου αποκαλύφθηκε ένα ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο ελληνιστικό δάπεδο. Πάνω στο δάπεδο αυτό βρέθηκαν ποσότητες ελληνιστικών κυπέλλων, προχοΐσκων και μαγειρικών σκευών όπως και θραύσματα αμφορέων. Το δάπεδο είχε διαταραχτεί από όρυγμα που είχε δημιουργηθεί κατά την πρωτοχριστιανική περίοδο για την απομάκρυνση των ελληνιστικών λίθων.

Η καθηγήτρια Jolanta Mlynarczyk του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας συνέχισε τη μελέτη της πάνω στην κεραμική της Γερονήσου η οποία περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σύνολο εισηγμένων και ντόπιων αγγείων που χρονολογούνται στον 1ο αιώνα π.Χ. Στα δωμάτια όπου φαίνεται να διοργανώνονταν τελετουργικά δείπνα, κατά τα τελευταία χρόνια της αιγυπτιακής πτολεμαϊκής διοίκησης της Κύπρου, ανασκάφηκαν αγγεία βρώσεως, κύπελλα, προχοΐσκες, λάγυνοι και φιάλες Ανατολικής Sigillata A, Κυπριακής Sigillata αλλά και αγγεία της τοπικής ανοικτόχρωμης ερυθρής λεπτόκοκκης κεραμικής.

Με τον Κρίνο Ζ. Μακρίδη

Ό,τι και να πράξουν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και άλλοι ντόπιοι και ξένοι, το Ενωτικό Δημοψήφισμα και ο αγώνας της ΕΟΚΑ, και ο διακαής και προαιώνιος πόθος της Ένωσης των Ελλήνων της Κύπρου με την Ελλάδα θα ζει στις καρδιές μας
Το πρόσφατο θέμα που προέκυψε μετά την ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογίας του ΕΛΑΜ, με την οποία αποφασίστηκε όπως στην επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 αναγιγνώσκεται στα σχολεία μια σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και γίνεται ολιγόλεπτη συζήτηση, είναι, για εμάς στο Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης, πολυδιάστατο. Συνεχίστε την ανάγνωση

Μετρώ τα χρόνια από την εποχή του ελληνικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής σε τούτο το νησί της Αφροδίτης και τα βρίσκω πως είναι τέσσερις φορές τα δέκα δάχτυλά μου, και τρία ακόμα. Αυτά τα τρία δάχτυλα φέρνουν στο νου μου τον Ιερομόναχο Διονύσιο του εθνικού μας ποιητή. Στο απαράμιλλο έργο του «Η γυναίκα της Ζάκυθος», ο Σολωμός βάζει τον Διονύσιο (την ομώνυμη δηλαδή περσόνα του) ν’ αναρωτιέται πόσοι είναι οι δίκαιοι στον κόσμο και αρχίζει να συγκρίνει τον αριθμό τους με τα πέντε δάχτυλα του δεξιού χεριού του. Συνεχίστε την ανάγνωση