Άποψη του ψηφιδωτού δαπέδου που ήρθε στο φως στη διάρκεια των ανασκαφών στη Θήβα (φωτ. Βοιωτική Ώρα).

Ολοκληρώθηκε για φέτος η επιστημονική ανασκαφή στον ευρύτερο χώρο της Καδμείας, του κεντρικού Μυκηναϊκού συγκροτήματος της Θήβας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βοιωτική Ώρα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν ένα
ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει θαλασσινό τοπίο. Ήρθε στο φως στην οδό Αντιγόνης και σύμφωνα με τον επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας κ. Β. Αραβαντινό είναι της ίδιας εποχής (4ος αι. μ.Χ.) με τα προηγούμενα που έχουν βρεθεί στην οδό Πινδάρου και στο οικόπεδο Σταμάτη.

Δύο μέτρα μακρύτερα και λίγο αριστερά από το ψηφιδωτό, η ανασκαφική ομάδα «χτύπησε» το στρώμα καταστροφής του μυκηναϊκού ανακτόρου.

«Τώρα βρισκόμαστε στην καρδιά του ανακτόρου κι έχουμε ήδη ένα δείγμα πολύ καλής τοιχογραφικής σύνθεσης, με κυνήγι ελαφιών μέσα σε τοπίο, που μας δείχνει ότι βρισκόμαστε σε τοιχογραφημένο κι επίσημο χώρο, άρα οι ανασκαφές της επόμενης χρονιάς θα αποδώσουν από τις πρώτες ημέρες, αφού έχουμε ήδη έτοιμες τις επόμενες τομές» δήλωσε ο κ. Αραβαντινός στη «Βοιωτική Ώρα».

Οι ανασκαφές γίνονται σε συνεργασία με τη Θ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Σταύρος Παπαμαρινόπουλος σε μια συγκλονιστική συνεντευξη για την αξία των Αρχαίων Ελληνικών στις εγκεφαλικές λειτουργίες και τις δυνατότητες του τομέα Φυσικής της Πληροφορίας. Συνεχίστε την ανάγνωση

O Ηρακλής σε συμπόσιο. 500-490 π.Χ Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου

O« Ζωγράφος του Βερολίνου » ήταν το όνομα που δόθηκε από τον μεγάλο μελετητή της Οξφόρδης Sir John Beazley (1885-1970) σε έναν ανώνυμο Αθηναίο αγγειογράφο του πέμπτου αιώνα π.Χ.,( διότι το αντικείμενο που μελέτησε «βρέθηκε» στην πόλη αυτή .Έτσι πολλοί ετερόκλητοι παράγοντες λαμβάνουν λίγη δόξα από την ελληνικό πολιτισμό αναδρομικά…έτσι πλέον «βαπτίζεται » ένα ελληνικό έργο τέχνης από την αρχαιότητα με το όνομα της πόλης, που βρέθηκε το κλεμμένο ή απαλλοτριωμένο αντικείμενο ή κάποιου που το έχει κλέψει ή «αγοράσει» ή του «ανασκαφέα » που το «βρήκε» ) του οποίου το χέρι, την εργασία ο Beazley αναγνωρίζει σε πάνω από 200 πλήρη ή
αποσπασματικά αγγεία σε συλλογές σε όλο τον κόσμο. Συνεχίστε την ανάγνωση