Παλαιότερα ευρήματα της ανασκαφής στη θέση Πολιτικό-Τρουλλιά της Κύπρου.

Τη λήξη της ανασκαφικής έρευνας του 2013 στη θέση Πολιτικό-Τρουλλιά που χρονολογείται στην Εποχή του Χαλκού (περ. 2000-1500 π.Χ.) ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Οι ανασκαφές διεξήχθησαν υπό τη διεύθυνση του δρος Steven Falconer και της δρος Patricia Fall του La Trobe University. Η θέση Πολιτικό-Τρουλλιά βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία, κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Ηρακλειδίου, στους πλούσιους σε χαλκό πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους.

Οι ανασκαφές του 2013 αποκάλυψαν εκτεταμένα κατάλοιπα της κοινότητας της Εποχής του Χαλκού η οποία υπήρξε η πρόγονος κοινότητα της αρχαίας
Ταμασού, έδρας ενός εκ των σημαντικότερων βασιλείων της γεωμετρικής περιόδου στην Κύπρο. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως δύο μεγάλων διαστάσεων δημόσια κτήρια όπως επίσης και οικιστικές μονάδες που βρίσκονται περιμετρικά τους. Μια δημόσια αυλή βρέθηκε δίπλα από έναν επιμήκη διάδρομο η επιφάνεια του οποίου φέρει διαδοχικά στρώματα αποτελούμενα από κεραμικά θραύσματα, ζωικά οστά και άλλα υλικά τα οποία απέρριπτε η κοινότητα του Πολιτικού-Τρουλλιά.

Στην αυλή του χωριού αποκαλύφθηκε ένα από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα που βρέθηκαν το 2013: ένας πτηνόμορφος ασκός/ειδώλιο που ίσως παρουσιάζει ορτύκι. Το μεγάλο αυτό ειδώλιο σώζεται σχεδόν ακέραιο αφού μόνο το κεφάλι/προχοή λείπει. Η σημασία του ευρήματος αυτού έγκειται και στο ότι συνήθως οι ασκοί βρίσκονται ως ταφικά κτερίσματα. Στην περίπτωση αυτή ο ασκός αποτελεί ένδειξη συλλογικών δραστηριοτήτων ή και μνημόσυνων που ίσως να διεξάγονταν σε ανοικτούς χώρους στο κέντρο του οικισμού της Εποχής του Χαλκού.

Άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν είναι ένα σπάνιο λίθινο σανιδόσχημο ειδώλιο, μεγάλοι λίθινοι τριπτήρες για την επεξεργασία σιτηρών, πανέμορφα ερυθροστιλβωτά κύπελλα, μερικά εκ των οποίων φέρουν διακοσμημένες προχοές. Τα κατάλοιπα μιας οικίας που είχε καταρρεύσει θρυμμάτισαν και σφράγισαν οινοχόες και κύπελλα με γραπτό διάκοσμο. Τα αγγεία αυτά βρέθηκαν πάνω σε δάπεδο που διατηρεί πλίνθινους αποθέτες οι οποίοι υποδηλώνουν αποθήκευση και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων.

Τα αρχαιολογικά στρώματα στη θέση Πολιτικό-Τρουλλιά φθάνουν σε βάθος μέχρι και τεσσάρων μέτρων κάτω από τη σημερινή επιφάνεια του εδάφους καθιστώντας τη θέση αυτή ως μια από τις βαθύτερες στρωματογραφικά θέσεις ολόκληρης της Κύπρου. Η αρχαιολογική επισκόπηση του περιβάλλοντος χώρου έδειξε ότι στους λόφους γύρω από το Πολιτικό-Τρουλλιά είχαν δημιουργηθεί αναβαθμίδες και ίσως η εκμετάλλευση των λόφων αυτών για γεωργικούς σκοπούς να ανάγεται ακόμη και στην Εποχή του Χαλκού. Οι αρχαίοι κάτοικοι του Πολιτικού-Τρουλλιά καλλιεργούσαν σταφύλι και ελιές και βοσκούσαν πρόβατα, αίγες, βοοειδή και χοίρους. Επίσης κυνηγούσαν ελάφια και άγριες αίγες. Τα αποτελέσματα των ερευνών στη θέση Πολιτικό-Τρουλλιά ρίχνουν φως στη ζωή των γεωργικών και μεταλλευτικών αυτών κοινοτήτων, ο πολιτισμός των οποίων αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τις απαρχές του αστικοποιημένου πολιτισμού της Κύπρου.

Ο δρ Falconer και η δρ Fall είναι ιδιαίτερα ευγνώμονες για την ευγενική στήριξη, παρότρυνση και φιλία που έχουν προσφέρει στα μέλη του προγράμματος οι κάτοικοι των χωριών Πέρα (Ορεινής) και Πολιτικού και ιδιαίτερα στους κοινοτάρχες Κώστα Μηλιώτη και Ανδρέα Βοσκάρη, στους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Περάτων και Καμπιών και στους φίλους και συναδέλφους στην κοινότητα Περάτων.

Παναγιώτης Ήφαιστος

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου είναι μια ηρωική μορφή του αγώνα για Ελευθερία των Ελλήνων της Κύπρου. Όπως και κάθε άλλη αντίστοιχη και ανάλογη περίπτωση σε όλες τις εποχές και για όλα τα έθνη, το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ του Αυξεντίου συμβολίζει την αντίσταση στην βαρβαρότητα (εδώ την αποικιοκρατική) και την αξίωση των ανθρώπων να είναι ελεύθεροι, δηλαδή πολιτικά κυρίαρχοι. Συνεχίστε την ανάγνωση

Με τον Κρίνο Ζ. Μακρίδη

Ό,τι και να πράξουν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και άλλοι ντόπιοι και ξένοι, το Ενωτικό Δημοψήφισμα και ο αγώνας της ΕΟΚΑ, και ο διακαής και προαιώνιος πόθος της Ένωσης των Ελλήνων της Κύπρου με την Ελλάδα θα ζει στις καρδιές μας
Το πρόσφατο θέμα που προέκυψε μετά την ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογίας του ΕΛΑΜ, με την οποία αποφασίστηκε όπως στην επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 αναγιγνώσκεται στα σχολεία μια σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και γίνεται ολιγόλεπτη συζήτηση, είναι, για εμάς στο Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης, πολυδιάστατο. Συνεχίστε την ανάγνωση