Στην Ουνέσκο ο Παναγιωτόπουλος.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί προτεραιότητα στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος ταξιδεύει την ερχόμενη Δευτέρα στην Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος την Πέμπτη σε συνλέντευξη τύπου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί την Τρίτη το πρωί με την γενική διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα, με την οποία θα συζητήσει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.
Ο υπουργός ανέφερε πως θα διερευνήσει τις πιθανότητες να συμβάλει, στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων της, η κ. Μπόκοβα στην εξεύρεση λύσης.
Τόνισε πως η προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε από την
Μελίνα Μερκούρη «μας ενώνει όλους», και ανέφερε ότι έχει έρθει ήδη σε σχετικές επαφές με τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί, μεταξύ των οποίων και με τον ποινικολόγο Χριστόφορο Αργυρόπουλο, για να συζητήσουν λεπτομερώς το θέμα και να σχεδιάσουν κινήσεις στρατηγικής και τακτικής.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα απασχολήσουν τον υπουργό και την γενική διευθύντρια της Ουνέσκο θα είναι και η πορεία εφαρμογής από τη διεθνή κοινότητα διαφόρων συμβάσεων (πχ σύμβαση της Ουνέσκο του ‘70 για την παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, σύμβαση για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που τέθηκε σε ισχύ το 2006, σύμβαση της Ουνέσκο του ‘72 για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς) που αφορούν και την Ελλάδα. Παράλληλα, ο υπουργός πρόκειται να επαναφέρει το ζήτημα της ένταξης ελληνικών μνημείων στο μακρύ κατάλογο της UNESCO.

Τη Δευτέρα το πρωί ο υπουργός θα συναντηθεί με την Γαλλίδα ομόλογό του Ορελί Φιλιπετί, ενώ κατά την διάρκεια του ταξιδιού του ενδέχεται να συναντηθεί και με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, Τζακ Λαγκ. «Σε εποχές όπου τα δημοσιονομικά δημιουργούν φραγμούς ο πολιτισμός μπορεί ν’ ανοίγει δρόμους. Απόφαση μου είναι ν’ ασκήσουμε την πολιτιστική διπλωματία, εκεί που επιβάλλει και επιτάσσει το συμφέρον της χώρας», τόνισε.

www.enet.gr/

Με τον Κρίνο Ζ. Μακρίδη

Ό,τι και να πράξουν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και άλλοι ντόπιοι και ξένοι, το Ενωτικό Δημοψήφισμα και ο αγώνας της ΕΟΚΑ, και ο διακαής και προαιώνιος πόθος της Ένωσης των Ελλήνων της Κύπρου με την Ελλάδα θα ζει στις καρδιές μας
Το πρόσφατο θέμα που προέκυψε μετά την ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογίας του ΕΛΑΜ, με την οποία αποφασίστηκε όπως στην επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 αναγιγνώσκεται στα σχολεία μια σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και γίνεται ολιγόλεπτη συζήτηση, είναι, για εμάς στο Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης, πολυδιάστατο. Συνεχίστε την ανάγνωση

Μετρώ τα χρόνια από την εποχή του ελληνικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής σε τούτο το νησί της Αφροδίτης και τα βρίσκω πως είναι τέσσερις φορές τα δέκα δάχτυλά μου, και τρία ακόμα. Αυτά τα τρία δάχτυλα φέρνουν στο νου μου τον Ιερομόναχο Διονύσιο του εθνικού μας ποιητή. Στο απαράμιλλο έργο του «Η γυναίκα της Ζάκυθος», ο Σολωμός βάζει τον Διονύσιο (την ομώνυμη δηλαδή περσόνα του) ν’ αναρωτιέται πόσοι είναι οι δίκαιοι στον κόσμο και αρχίζει να συγκρίνει τον αριθμό τους με τα πέντε δάχτυλα του δεξιού χεριού του. Συνεχίστε την ανάγνωση