Οι τοιχογραφίες στην τουρκική  σήμερα επαρχία της Σμύρνης  που ανακαλύφθηκαν μετά τις ανασκαφές που έγιναν  στην Αγορά της αρχαίας πόλης, είναι οι παλαιότερες που έχουν βρεθεί.

«Οι ζωγραφικές και οι επιγραφές λένε για τη ζωή και πολιτισμό της πόλης κατά τη διάρκεια του  4ου  έως και
του 2ου  π.Χ. αιώνων, αποτελούν μια πλούσια συλλογή και είναι γραμμένες με το ελληνικό αλφάβητο», σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα αποφεύγοντας να σημειώσει ότι πρόκειται για ελληνικές επιγραφές της αρχαίας Αγοράς.

Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλης της Σμύρνης άρχισαν το 1932 και κράτησαν μέχρι το 2007. Τελευταία ήταν υπό την επίβλεψη του Dr Akin Ersoy του Πανεπιστημίου Dokuz Eylul.

O Ersoy είπε ότι βρέθηκε ο χώρος της Βουλής, ψηφιδωτά, ρωμαϊκά λουτρά και τα έξι τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκε ένας μεγάλος αριθμός γλυπτών, κεραμικών και νομισμάτων.

Ο Τούρκος καθηγητής πρόσθεσε ότι ανακαλύφθηκαν σπάνιες τοιχογραφίες της αρχαίας πόλης με 500 περίπου επιγραφές και πίνακες στους τοίχους του υπογείου της βασιλικής.

Συμπλήρωσε επίσης ότι στο έργο τους, βοήθησε ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Ελβετία με όργανα υψηλής τεχνολογίας για να μην βλαφτεί η δομή των επιγραφών κάτω από το επίχρισμα, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ
© mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση

Στις 16 Φεβρουαρίου 1914 το Δέλβινο και οι Άγιοι Σαράντα ανακηρύσσουν την Αυτονομία τους. Παρά τις διαταγές της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τις Aρχές για παρεμπόδιση των εκδηλώσεων, η Προσωρινή Κυβέρνηση στο Αργυρόκαστρο αποφάσισε η ανακήρυξη της Αυτονομίας να γίνει επίσημα στις 17 Φεβρουαρίου και μάλιστα να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα για την τόνωση του ηθικού του λαού. Ως τόπος ορίσθηκε κατάλληλος χώρος κοντά στο Αργυρόκαστρο, στις όχθες του ποταμού Δρίνου. Συνεχίστε την ανάγνωση