Από τη δρα Μεταξία Τσιποπούλου στη Σητεία

Η έρευνα 30 χρόνων στη μινωική Σητεία, στην πόλη, το ανάκτορο και τα νεκροταφεία του Πετρά, καθώς και το
Βυζαντινό νεκροταφείο παρουσιάζεται αύριο στον Τεχνοχώρο του Δήμου Σητείας από τη δρα Μεταξία Τσιποπούλου, διευθύντρια των ανασκαφών και επίτιμη διευθύντρια Εθνικού Αρχείου Μνημείων ΥΠΠΟ.

Η έρευνα είναι διεπιστημονική και πολυεθνική, καθώς συμμετέχουν σε αυτήν επιστήμονες από 7 διαφορετικές χώρες, την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ήδη έχουν προκύψει μια σειρά μονογραφιών και πάνω από 80 επιστημονικά, και αρκετά εκλαϊκευτικά άρθρα από τη Διευθύντρια και τους συνεργάτες της ανασκαφής. Έχουν επίσης οργανωθεί εκπαιδευτικά προγράμματα για την τοπική κοινωνία και ομάδες φοιτητών, και από το 2010 υπάρχει ο συνεχώς ανανεούμενος ιστότοπος της ανασκαφής www.petras-excavations.gr

Το 2010 οργανώθηκε το πρώτο διεθνές επιστημονικό Συνέδριο για τον Πετρά, που δημοσιεύθηκε το 2012 και ήδη ετοιμάζεται το δεύτερο συνέδριο για το 2014.

Ο Πετράς είχε αξιοσημείωτη συνέχεια κατοίκησης 2500 χρόνων από το 3300 ως το 100 π.Χ., και επίσης είναι μια από τις ελάχιστες θέσεις στην Κρήτη όπου έχουμε την ευκαιρία να ερευνήσουμε όχι μόνον τις θέσεις κατοίκησης και το ανάκτορο αλλά και τα νεκροταφεία. Ήδη από το 2006 ο χώρος έχει διαμορφωθεί σε αρχαιολογικό πάρκο με τη συνεργασία του Δήμου Σητείας και είναι επισκέψιμος.

Η διάλεξη παρουσιάζει τα αρχαιολογικά δεδομένα, αλλά και την πολυπληθή ομάδα ανθρώπων πολλών ειδικοτήτων που από το 1985 έχουν συμβάλει στην αποκάλυψη, τη μελέτη και την ανάδειξη του χώρου της Μινωικής Σητείας.

Είσοδος ελεύθερη.

Επίσης, το Σάββατο, 6 Ιουνίου στις 10 πμ, θα γίνει δωρεάν ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Πετρά, από την Δρ. Μεταξία Τσιποπούλου.

«Εἴμαστε ἀπὸ καλὴ γενιὰ»
Ἐλύτης

Γράφει ὁ Δημ. Νατσιός

Ὁ Καποδίστριας «δύο χρόνια κοντὰ μᾶς κυβέρνησε ἀγγελικά. Καὶ μᾶς γύμναζε καὶ στὴν οἰκονομίαν. Ὅτι καὶ ὁ Κυβερνήτης μας μίαν κότα ἔτρωγε τέσσερις ἡμέρες» (Μακρυγιάννης, «Ἀπομνημονεύματα»). Συνεχίστε την ανάγνωση

Αντί Εισαγωγής

Ο Προμηθεύς Δεσμώτης[1]

«Μύθος λόγου τινος έμφασις εστιν, ανα­κλώντος επ’ άλλα την διάνοιαν» (Πλούταρ­χος). Ο μύθος, κάθε μύθος, είναι συμβολισμός. Πίσω από τις εικόνες του πρέπει να αναζητήσει κανείς τον βαθύτερο «λόγον», αυτόν πού οδήγησε στην πλάση του. Τούτο είναι συχνά δυσχερέστατο για την πρόσθετη αιτία, ότι οι μύθοι ήσαν παμπάλαιες εικονικές περιγραφές, μεταδιδόμενες προ­φορικώς από γενεάς εις γενεάν, κάθε μία των οποίων προσέθετε ή αφαιρούσε κάποιο ακόμη στοιχείο της περιγραφής τους, Συνεχίστε την ανάγνωση