Η Σχολή του Αριστοτέλη στη Μίεζα.

Μέλη Κοινοβουλίων και Γερουσιαστές ελληνικής καταγωγής από όλον τον κόσμο θα συμμετάσχουν στον «Πολιτιστικό Περίπατο στα βήματα του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου» που διοργανώνει προς τιμή τους το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Α.Π.Θ., από την Παρασκευή 5 έως την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013.

Τα μέλη της “Παγκόσμιας Δια-Κοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού», Πα.Δ.Ε.Ε. («World Hellenic Inter-parliamentary Association, W.H.I.A) έχουν στόχο την
οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών προέλευσής τους, την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο επαναπατρισμός των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και η υποστήριξη του Ελληνισμού της Διασποράς.

Στόχος της πρωτοβουλίας του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» Α.Π.Θ. είναι να ενημερωθούν τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. για τους στόχους του του Κέντρου, που είναι η διεπιστημονική μελέτη, αλλά και η προβολή του Αριστοτελικού έργου διεθνώς, και να διερευνηθούν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να συμβάλουν τα Μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. στην προβολή, σε παγκόσμιο επίπεδο του έργου και των σκοπών του του ΔΙ.Κ.Α.Μ.

Το πρόγραμμα του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» για τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. περιλαμβάνει επίσκεψη στη Νάουσα-Μίεζα, στον τόπο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο, στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, (Αιγές, πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας), στο Μουσείο των τάφων των Μακεδόνων βασιλέων, στoν αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Σταγείρων, γενέτειρας του Αριστοτέλη, καθώς και περίπλου του Αγίου Όρους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Νάουσα, το Σάββατο 6 Ιουλίου (9:30-12:00), στο Πολιτιστικό Κέντρο «Σχολή Αριστοτέλους» (αρχαία Μίεζα-Νάουσα), θα γίνει επίσημη υποδοχή των μελών της Πα.Δ.Ε.Ε. από τον Δήμαρχο Νάουσας Αναστάσιο Καραμπατζό, τον Αντιπρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Γιάννη Παντή και από τα Μέλη του Δ.Σ. του ΔΙ.Κ.Α.Μ. και την Πρόεδρο, Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, η οποία θα κάνει την κεντρική ομιλία με θέμα: «Αριστοτέλης, ο οικουμενικός φιλόσοφος». Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ, «Νυμφαίο της Μίεζας. Ο κήπος του Αριστοτέλη» του Ισπανού Ελληνιστή Pedro Olalla. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στα αρχαία Στάγειρα, τους προσκεκλημένους θα υποδεχθεί επίσημα, στην Ολυμπιάδα, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργου. Ο “Πολιτιστικός Περίπατος” θα ολοκληρωθεί με τον Περίπλου του Αγίου Όρους .

Τέλος, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του Α.Π.Θ., θα γίνει η επίσημη υποδοχή των Μελών της Πα.Δ.Ε.Ε. από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο και τα μέλη της Συγκλήτου. Θα ακολουθήσει συζήτηση, με θέμα: «Η καθολικότητα της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Σημασία της στην Εποχή μας».

Πληροφορίες:

Τηλ.: 2310 996803, 997198, 997325, 6974436659, e-mail: dikam@auth.gr

Αντί Εισαγωγής

Ο Προμηθεύς Δεσμώτης[1]

«Μύθος λόγου τινος έμφασις εστιν, ανα­κλώντος επ’ άλλα την διάνοιαν» (Πλούταρ­χος). Ο μύθος, κάθε μύθος, είναι συμβολισμός. Πίσω από τις εικόνες του πρέπει να αναζητήσει κανείς τον βαθύτερο «λόγον», αυτόν πού οδήγησε στην πλάση του. Τούτο είναι συχνά δυσχερέστατο για την πρόσθετη αιτία, ότι οι μύθοι ήσαν παμπάλαιες εικονικές περιγραφές, μεταδιδόμενες προ­φορικώς από γενεάς εις γενεάν, κάθε μία των οποίων προσέθετε ή αφαιρούσε κάποιο ακόμη στοιχείο της περιγραφής τους, Συνεχίστε την ανάγνωση

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορες ήταν ο Αλέξιος Δ” ο Αλέξιος Ε” Μούρτζουφλος και ο Θεόδωρος Α” από την Δ” Σταυροφορία, με επικεφαλής τον Ερρίκο Δάνδολο, τον Βονιφάτιο τον Μομφερατικό και τον Βαλδουίνο Α”. Η σταυροφορία διήρκεσε μέχρι το 1204 , όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε.

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορες ήταν ο Αλέξιος Δ” ο Αλέξιος Ε” Μούρτζουφλος και ο Θεόδωρος Α” από την Δ” Σταυροφορία, με επικεφαλής τον Ερρίκο Δάνδολο, τον Βονιφάτιο τον Μομφερατικό και τον Βαλδουίνο Α”. Η σταυροφορία διήρκεσε μέχρι το 1204 , όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε.

Γράφει ο Θανάσης Μπαντές

Το μυθιστόρημα του Παπαδιαμάντη «Οι έμποροι των Εθνών» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, σε συνέχειες, στην εφημερίδα «Μη Χάνεσαι» από το Νοέμβριο του 1882 ως το Φεβρουάριο του 1883. Έκτοτε εκδίδεται κι επανεκδίδεται και η πρόβλεψη ότι θα εξακολουθήσει να κεντρίζει το εκδοτικό ενδιαφέρον εσαεί δεν είναι καθόλου παρακινδυνευμένη. Συνεχίστε την ανάγνωση