Ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση αναστολής της υπουργικής απόφασης ζητώντας την λήψη ασφαλιστικών μέτρων

Ξανά από την αρχή; Η οριστική απόφαση για το μέλλον του βυζαντινού δρόμου που έχει αποκαλυφθεί σε μήκος 70 μέτρων στον σταθμό του Μετρό Βενιζέλος στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται και πάλι
στον αέρα, καθώς ούτε η συνάντηση του νέου υπουργού Πολιτισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη την περασμένη Παρασκευή φαίνεται να απέδωσε κάποια λύση. Το αντίθετο ακριβώς αν κρίνει κανείς από τις χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του τελευταίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: «Πάνω από το πτώμα μου θα περάσετε, για να κουκουλώσετε τα αρχαία και να τα απομακρύνετε από τον σταθμό», είπε ο κ. Μπουτάρης.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε, ότι εκτός της προσωρινής απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων προκειμένου να κατασκευαστεί ο σταθμός και εν συνεχεία της επανατοποθέτησής τους στην ίδια θέση – υπάρχουν ήδη τέσσερις προτάσεις του ΑΠΘ και του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας- υπάρχει και μία πέμπτη, σύμφωνα με την οποία δεν απατείται καν η μετακίνηση του βυζαντινού δρόμου. Ποιά είναι αυτή; Ο κ. Μπουτάρης αρνήθηκε επί του παρόντος να την παρουσιάσει αν και επισήμανε, ότι το επιπλέον κόστος θα είναι το πολύ 5 εκατ. ευρώ σε ένα έργο προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει από τις 17 Ιουνίου στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης του τέως αν. υπουργού Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα για την απόσπαση των αρχαιοτήτων και την μεταφορά τους στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη (ή όπου αλλού). Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή ήταν σύμφωνη με την σχετική εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που ελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο. Επιπλέον όμως ο δήμος Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται, σήμερα ή αύριο, όπως λένε οι πληροφορίες να καταθέσει και αίτηση αναστολής της υπουργικής απόφασης ζητώντας την λήψη ασφαλιστικών μέτρων για να μην απομακρυνθούν τα αρχαία προτού ανασχεδιαστεί οριστικά ο σταθμός του Μετρό.
 
Από την άλλη  δύο φορές ως τώρα έχει αναβληθεί η συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την μελέτη απόσπασης των συγκεκριμένων καταλοίπων – την πρώτη φορά πάντως λόγω της απεργίας στον Τύπο –  κάτι που από την Θεσσαλονίκη κρίνεται ως «ύποπτο».

Για να συμπληρωθεί πάντως η  εικόνα στο θέμα να  πούμε και τα εξής: Την έστω και προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων αρνείται  και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κάνοντας μία εντελώς αντίθετη πρόταση: Πρώτα να γίνει επανασχεδιασμός του σταθμού και μετά να επανεκτιμηθεί αν χρειάζεται η απόσπαση των αρχαιοτήτων. (Μένει να αποδειχθεί αν υπάρχει σύμποια με την «πέμπτη λύση», που αναφέρει ο κ.Μπουτάρης).

Επιπλέον μεγάλο και ευαίσθητο επιστημονικά, ζήτημα  είναι, τι θα βρεθεί μετά την απόσπαση του βυζαντινού δρόμου.

Διότι η αρχαιολογική έρευνα οφείλει να προχωρήσει και κάτω από τον δρόμο, δηλαδή στα στρώματα, τα οποία προφανώς είναι ρωμαϊκά. Παρ΄ότι οι αρχαιολόγοι διατείνονται, ότι δεν πρόκειται να εντοπισθούν σημαντικές αρχαιότητες – τουλάχιστον σημαντικότερες του βυζαντινού δρόμου-  κανείς δεν  μπορεί να το πει αυτό με  βεβαιότητα. Θα υπάρξει δηλαδή και άλλη  εμπλοκή;

Προφανέστατα η υπόθεση δεν είναι πλέον αρχαιολογική – ή τουλάχιστον όχι μόνον – καθώς απαιτείται πολιτική συνεννόηση και βούληση για να επιλυθεί.

Ο Κωνσταντίνος Θ’, 1042 – 1055 Ο Μονομάχος – ο οποίος από την απομόνωση της εξορίας βρέθηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο να συμβασιλεύει με τις δύο γηραλέες αυτοκράτειρες (Ζωή και Θεοδώρα), καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Κατά τον Ζωναρά, ο Μονομάχος υπήρξε την ώραν υπέρλαμπρος, ωραίος σαν τον Αχιλλέα, χωρίς όμως να διαθέτει και κάποια από τις αρετές του ομηρικού ήρωα. Υπήρξε άνθρωπος εύθυμος, ομιλητικός, εκλεπτυσμένος, ευγενικός και συμπαθητικός. Αγαπούσε τις χαρές και τις απολαύσεις της ζωής και διακατέχονταν από τη διακαή επιθυμία να ζήσει βίον φιλήδονον και απολαυστικόν (Μιχαήλ Ψελλός). Προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτές τις επιθυμίες του, κατασπαταλούσε το δημόσιο χρήμα με πλήρη ασυνειδησία. Συγχρόνως, διασπάθιζε το δημόσιο χρήμα σε γενναίες παροχές προς τους ευνοούμενους και προς τις ευνοούμενες.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Θ΄ΜΟΝΟΜΑΧΟ

H ευημερία και η παντοδυναμία του βυζαντινού κράτους κατά τη βασιλεία της μακεδονικής δυναστείας μετατράπηκε σταδιακά σε περίοδο κρίσης. Κύρια αιτία στάθηκε η έλλειψη ισχυρής Συνεχίστε την ανάγνωση

Πώς έπληξε η βόμβα το μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού για να το μάθει και ο ανιστόρητος Αλβανός πρωθυπουργός

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε γράψει τον περασμένο Νοέμβρη, ότι μια γκραβούρα μας θυμίζει ότι το μνημείο στην Ακρόπολη, ο Παρθενών, «αν είναι ακόμα ζωντανό προς χάρη του κόσμου και της κοινότητας του, αυτό οφείλεται στο κουράγιο και το όραμα του αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας Γκιέργκι Ντουσχαμάνιτ, ο οποίος το 1686 διαπραγματεύθηκε με τον βενετσιάνικο στόλο του Φραντσίσκο Μοροζίνι να μην βομβαρδισθεί η πόλη, παρ’ ότι εκεί βρισκόταν η τουρκική φρουρά… Συνεχίστε την ανάγνωση