Στο λόφο o f Dra Abu el-Naga , στο βόρειο άκρο της νεκρόπολης της αρχαίας Θήβας, μια ομάδα της ισπανικής αρχαιολογίας  με επικεφαλής τον José Manuel Galán του Ινστιτούτου της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής αποκάλυψε τον τάφο ενός υψηλού επίπεδου άρχοντα με την  αρχαία αιγυπτιακή επίσημη ονομασία Ahhotep. Συνοδευτικό στον Ahhotep στη μετά θάνατον ζωή ήταν τρία μικρά πήλινα ειδώλια που ονομάζονται shabtis .
Δύο από τις shabtis ήταν
χαραγμένα με το όνομά του και βρέθηκαν μέσα σε μικρές πήλινες σαρκοφάγους, ενώ το τρίτο ήταν τυλιγμένο σε εννέα στρώσεις λινών, «σαν να ήταν ένα πραγματικό μούμια», λέει ο Γκαλάν. Κάθε στρώμα είχε ίχνη από μαύρο μελάνι, το οποίο, υπό το υπεριώδες φως, αποκάλυψε την επιγραφή: «. Ο αξιωματούχος, ο εκπρόσωπος της Nekhen, Ahhotep, απολολογείται» .Ο Ahhotep ήταν ένας υπάλληλος της 17 ης Δυναστείας, μια συναρπαστική περίοδο της αιγυπτιακής ιστορίας, όταν η πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου μεταφέρθηκε στη Θήβα και η αυτοκρατορία επεκτάθηκε στον έλεγχό της Νουβίας στο νότο και την Παλαιστίνη και τη Συρία προς τα βόρεια.

Ο Κωνσταντίνος Θ’, 1042 – 1055 Ο Μονομάχος – ο οποίος από την απομόνωση της εξορίας βρέθηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο να συμβασιλεύει με τις δύο γηραλέες αυτοκράτειρες (Ζωή και Θεοδώρα), καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Κατά τον Ζωναρά, ο Μονομάχος υπήρξε την ώραν υπέρλαμπρος, ωραίος σαν τον Αχιλλέα, χωρίς όμως να διαθέτει και κάποια από τις αρετές του ομηρικού ήρωα. Υπήρξε άνθρωπος εύθυμος, ομιλητικός, εκλεπτυσμένος, ευγενικός και συμπαθητικός. Αγαπούσε τις χαρές και τις απολαύσεις της ζωής και διακατέχονταν από τη διακαή επιθυμία να ζήσει βίον φιλήδονον και απολαυστικόν (Μιχαήλ Ψελλός). Προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτές τις επιθυμίες του, κατασπαταλούσε το δημόσιο χρήμα με πλήρη ασυνειδησία. Συγχρόνως, διασπάθιζε το δημόσιο χρήμα σε γενναίες παροχές προς τους ευνοούμενους και προς τις ευνοούμενες.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Θ΄ΜΟΝΟΜΑΧΟ

H ευημερία και η παντοδυναμία του βυζαντινού κράτους κατά τη βασιλεία της μακεδονικής δυναστείας μετατράπηκε σταδιακά σε περίοδο κρίσης. Κύρια αιτία στάθηκε η έλλειψη ισχυρής Συνεχίστε την ανάγνωση

Πώς έπληξε η βόμβα το μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού για να το μάθει και ο ανιστόρητος Αλβανός πρωθυπουργός

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε γράψει τον περασμένο Νοέμβρη, ότι μια γκραβούρα μας θυμίζει ότι το μνημείο στην Ακρόπολη, ο Παρθενών, «αν είναι ακόμα ζωντανό προς χάρη του κόσμου και της κοινότητας του, αυτό οφείλεται στο κουράγιο και το όραμα του αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας Γκιέργκι Ντουσχαμάνιτ, ο οποίος το 1686 διαπραγματεύθηκε με τον βενετσιάνικο στόλο του Φραντσίσκο Μοροζίνι να μην βομβαρδισθεί η πόλη, παρ’ ότι εκεί βρισκόταν η τουρκική φρουρά… Συνεχίστε την ανάγνωση