Υπέροχο ψηφιδωτό από τη βυζαντινή περίοδο ανακαλύφθηκε στην Παλαιστίνη που κατέχει το  Ισραήλ Εκεί μια ομάδα αρχαιολόγων από το Ισραήλ έχει ανακαλύψει τον Μάϊο του 2013 ένα  εντυπωσιακό, ηλικίας  1500 ετών μωσαϊκό σε αρχαιολογικό χώρο στοονομαζόμενο σήμεραBet Qama .

Ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Rina Avner έχει αποκαλύψει λείψανα ενός οικισμού που χρονολογείται στη βυζαντινή περίοδο (4ος-6ος αιώνας μ.Χ.).Μεταξύ άλλων ευρημάτων, η

περιοχή έχει δώσει ένα κεντρικό κτίριο – μια μεγάλη αίθουσα περίπου 12 μ. x 8,5 μ. πλάτος.

«Η οροφή ήταν προφανώς καλυμμένη  με κεραμίδια. Εντυπωσιακό είναι το άνοιγμα της αίθουσας και το μαγευτικό ψηφιδωτό που κοσμεί το δάπεδο της, υποδηλώνουν ότι ήταν ένα δημόσιο κτίριο.

 

Το καλά διατηρημένο ψηφιδωτό είναι διακοσμημένο με γεωμετρικά μοτίβα και οι γωνίες του είναι ενισχυμένες  με αμφορείς – βάζα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά κρασιού, ένα ζευγάρι παγώνια, και ένα ζευγάρι περιστεριών να ραμφίζουν σταφύλια σε μία  κληματίδα. Αυτά είναι κοινά σχέδια που είναι γνωστά από αυτή την περίοδο. Ωστόσο, αυτό που κάνει αυτό το μοναδικό μωσαϊκό είναι ο μεγάλος αριθμός των μοτίβων που ενσωματώθηκαν σε ένα μωσαϊκό τάπητα.
Μπροστά από το κτίριο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης πισίνες και ένα σύστημα καναλιών και σωληνώσεων που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν το νερό. Κλίμακες έχουν βρεθεί σε μία από τις πισίνες και τα τοιχία με την τοιχογραφία μάλιστα επισκευάστηκαν  

 

Η ομάδα εξακολουθεί να προσπαθεί να προσδιορίσει τον σκοπό του δημόσιου εντυπωσιακού κτιρίου  και για τις πισίνες για τη κατασκευή των οποίων απαιτούνται  σημαντικοί  οικονομικοί  πόροι.

 

«Η περιοχή, η οποία βρίσκεται κατά μήκος ενός αρχαίου δρόμου που κατευθυνόταν βόρεια από την σήμερα ονομαζόμενη θέση Be’er Sheva, φαίνεται να αποτελείται από ένα μεγάλο κτήμα που περιλάμβανε μια εκκλησία, κτίρια και αποθήκες, μια μεγάλη δεξαμενή, ένα δημόσιο κτίριο και τις πισίνες και που περιβάλλεται από χωράφια . Πιθανώς μια από τις δομές που εξυπηρέτουσε ήταν μάλλον ένα πανδοχείο για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τον τόπο. ««Κατά τη βυζαντινή περίοδο, αξίζει να σημειωθεί μεταξύ των χριστιανικών οικισμών του Βυζαντίου είναι οι ναοί στο Αμπού Hof στο Lahav και το μοναστήρι στο Bar Givot με τις σημερινές ονομασίες στην Παλαιστίνη «

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

(Δυο ζωντανές μαρτυρίες από στόματα των αντιπάλων τους)

Ηλιάδης Σάββας, δάσκαλος

  1. Από το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ», του δημοδιδασκάλου και Μακεδονομάχου Ιωάννου Ξανθού, καταγομένου από την Γευγελή της Μακεδονίας, μεταφέρουμε το παρακάτω απόσπασμα: Μέρος ΣΤ΄:«ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΓΕΥΓΕΛΗΝ»

Την 11ην Ιουλίου 1908 ανεκηρύχθη το Τουρκικόν Σύνταγμα και εις Γευγελήν. Κατά την ημέραν ταύτην όλοι οι Οθωμανοί της Γευγελής και των πέριξ χωρίων κατήλθον εις πάνδημον ένοπλον συλλαλητήριον προ του Διοικητηρίου, όπυ είχον κατέλθει και παρουσιασθή μικρά αντάρτικα σώματα Ελληνικά και κομιτατζήδων. Συνεχίστε την ανάγνωση

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση