Χρυσό κύπελλο της Εποχής του Χαλκού αποκαλύφθηκε στην Ιταλία
Θα δώσει στοιχεία για το εμπόριο της εποχής;

Το χρυσό κύπελλο του Μontecchio (φωτ. Archaeological Heritage of Emilia Romagna).

Στο 1800 π.Χ. χρονολογείται, σύμφωνα με Ιταλούς αρχαιολόγους, ένα σπάνιο χρυσό κύπελλο που ήρθε στο φως κοντά στην πόλη Montecchio Emilia της Βόρειας Ιταλίας. Το γεγονός αυτό το καθιστά ένα από τα μόλις τέσσερα παρόμοια χρυσά κύπελλα που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη και τη Βρετανία και εδώ και χρόνια προκαλούν το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων και των ιστορικών.

Το κύπελλο αποκαλύφθηκε στη διάρκεια ερευνών σε θέση κοντά στον ποταμό Enza. Προηγούμενες έρευνες σε γειτονικές περιοχές είχαν φέρει στο φως στοιχεία που δήλωναν κατοίκηση κατά την Ύστερη Νεολιθική Εποχή και την Εποχή του Χαλκού (4η-3η χιλιετία π.Χ.), τεφροδόχους του πολιτισμού Τεραμάρε της Μέσης Εποχής του Χαλκού (14ος-12ος αι. π.Χ.) και ετρουσκικούς τάφους.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ίσως χρησιμοποιούνταν ως
τελετουργικό αντικείμενο, αλλά το γεγονός ότι στην περιοχή που βρέθηκε δεν εντοπίστηκε κάποιο άλλο στοιχείο που να χρονολογείται στην ίδια περίοδο με το κύπελλο του Montecchio εγείρει προβληματισμούς ως προς τη χρήση, τη σημασία και τον κάτοχό του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχαιολόγων: «Είναι σαφές ότι είχε ανασυρθεί και εν μέρει μετακινηθεί από κάποιο άροτρο πριν από αρκετό καιρό. Ωστόσο δεν βρέθηκε κάποιο κτίσμα, τάφος ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να συσχετιστεί με την αρχική θέση στην οποία βρισκόταν το κύπελλο. Προφανώς, πρέπει να είχε θαφτεί σε μια απλή τρύπα στο έδαφος. Φαίνεται ότι έχει χτυπηθεί σε παλαιότερη εποχή, αργότερα έσπασε εν μέρει από κάποιο άροτρο, που φαίνεται να έχει αποκόψει ένα μικρό τμήμα του».

Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι κάποιος θα μπορούσε να το είχε κρύψει στο σημείο που βρέθηκε ή να το είχε τοποθετήσει εκεί ως ανάθημα. Προς το παρόν, εξετάζουν κάποιες πληροφορίες από τα αρχεία της περιοχής, βάσει των οποίων ίσως μπορέσουν να συνδέσουν το κύπελλο με 13 χρυσά αντικείμενα που είχαν βρεθεί στη διάρκεια άροσης ενός χωραφιού του Montecchio, στις 18 Ιανουαρίου 1782, και τα οποία μάλλον ανήκαν στην Εποχή του Χαλκού και δυστυχώς τα έλιωσαν. Το μόνο που απομένει είναι γλαφυρές περιγραφές από εκείνη την περίοδο».

Όσον αφορά τα άλλα τρία παρόμοια κύπελλα που έχουν βρεθεί σε προηγούμενες ανασκαφές, το πρώτο αποκαλύφθηκε στο Fritzdorf της Γερμανίας το 1954 και σήμερα εκτίθεται στο Landesmuseum της Βόννης. Τα άλλα δύο εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο και βρέθηκαν, αντίστοιχα, στο Rillaton της Κορνουάλης και στο Ringlemere του Κεντ στη Μεγάλη Βρετανία.Τα βρετανικά κύπελλα διαφέρουν από το ιταλικό και το γερμανικό ως προς το ότι η εξωτερική επιφάνειά τους είναι κυματοειδής.

Καί φυσικά όπως πάντα οι αρχαιολόγοι δεν αναφέρουν τίποτε εάν υπάρχει σχέση με τον πολιτισμό του Αιγαίου που είναι βέβαια και το πιθανότερο.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο για την Αρχαιολογική Κληρονομιά της Emilia Romagna δρα Filippo Maria Gambari, «το εύρημα θα μπορούσε να συνδέσει αυτή την περιοχή της Ιταλίας με τις αντίστοιχες της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και με την περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία».

Οι επιστήμονες που μελετούν το κύπελλο του Montecchio ελπίζουν ότι περαιτέρω εξετάσεις και αναλύσεις θα δώσουν στοιχεία για την προέλευση, τη χρήση και τον κατασκευαστή, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής σχέσης του με τα άλλα τρία κύπελλα και τις εμπορικές σχέσεις που ίσχυαν την περίοδο της κατασκευής του. Σύμφωνα με τον Gambari, «αυτή η έρευνα θα μπορούσε να ανατρέψει τις εδραιωμένες απόψεις για το εμπόριο στην Ευρώπη της Εποχής του Χαλκού».


Ἀττικός ἐρυθρόμορφος κύλικας (χρονολογείται γύρω στό 485-480 π.Χ.). Παρουσιάζει σκηνές ἀπό ἀθηναϊκό σχολεῖο τοῦ 5ου αἰώνα π.Χ., ἀποδίδεται στόν ἀγγειογράφο Δούρη καί ἐκτίθεται στό Ἀρχαιολογικό Μουσεῖο τοῦ Βερολίνου.

«Πρέπει, γενικά, νά ἐμποδίζουμε τά παιδιά ἀπό τό νά συναναστρέφονται φαύλους ἀνθρώπους, δεδομένου ὅτι παίρνουν κάποιο μέρος τῆς κακίας τους. Αὐτό τό παράγγελμα δίνει ὁ Πυθαγόρας μέ τίς αἰνιγματώδεις φράσεις του, τίς ὁποῖες θά παραθέσω καί θά ἐξηγήσω· αὐτές, ἄλλωστε, ἔχουν σημαντική συμβολή ὅσον ἀφορᾶ τήν ἀπόκτηση τῆς ἀρετῆς. Γιά παράδειγμα:“Μήν δοκιμάσεις μελανούρια”, πού σημαίνει μή συναναστρέφεσαι μαύρους στήν ψυχή, γιά τόν κακό τους χαρακτήρα. Συνεχίστε την ανάγνωση

Ὁ στρατηγός Μακρυγιάννης διακρίθηκε καί γιά τόν πηγαῖο τρόπο πού ἐκφραζόταν. Ὡστόσο, ὁ θυελλώδης Καραϊσκάκης ἦταν μακράν πιό ἀπολαυστικός!

Ἐδῶ βλέπουμε μία ἐπιστολή διπλωματικοῦ καί στρατιωτικοῦ ἐνδιαφέροντος. Ἀποστολέας ἦταν ὁ ἀρχιστράτηγος Ρούμελης Γεώργιος Καραϊσκάκης καί παραλήπτης ὁ Κιουταχής. Εἶναι ἐμφανής ὁ αἰσθαντικός, κομψός ἀλλά καί ἐναργής τρόπος γραφῆς τοῦ Ἕλληνα πολεμιστῆ, ὁ ὁποῖος σεβόμενος τόν χρόνο τοῦ παραλήπτου τῆς ἐπιστολῆς δέν μακρηγορεῖ. Συνεχίστε την ανάγνωση