ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ  ΤΟΥ 6ου ΑΙΩΝΑ
Αυτούσιο πεντακάθαρο και απείραχτο βρέθηκε βαπτιστήριον της Αγίας Σοφίας
 Ένα βαπτιστήριον  της Αγίας Σοφίας του 6ΟΥ αιώνα έχει βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2010 όταν έκαναν έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου .Χρησιμοποιείτο για τελετές βαπτίσεων στον μεγάλο ναό  της ορθοδοξίας. Και ήταν κατασκευασμένο από ενιαίο κομμάτι από μάρμαρο ,τώρα πως διατηρήθηκε σε τόσο καλή κατάσταση , είναι κάτι που οι βάρβαροι Οθωμανοί έκαναν και για αυτό σώθηκε ..μέσα ήταν θαμμένος ,χρησίμεψε ως ταφικός θάλαμος ενός σουλτάνου . 
 

Η μαρμάρινη κολυβίθρα σε αάλλη όψη .
Αυτό ήταν όμως καλό γιατί έτσι έμεινε απείραχτο τόσους αιώνες .εκεί, θάφτηκαν και άλλοι σουλτάνοι  μάλιστα αυτοί που είχαν εκθρονιστεί… Εκεί που βρέθηκε, στον χώρο αυτό  βρέθηκαν επίσης , σκεύη  όπου χρησιμοποιούσαν στις βαπτίσεις στην ρωμέϊκη αυτοκρατορία τον 6 αιώνα .Έχει διαστάσεις 3,32 μήκος  2,52 πλάτος και 1,16 ύψος.

Ο Κωνσταντίνος Θ’, 1042 – 1055 Ο Μονομάχος – ο οποίος από την απομόνωση της εξορίας βρέθηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο να συμβασιλεύει με τις δύο γηραλέες αυτοκράτειρες (Ζωή και Θεοδώρα), καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Κατά τον Ζωναρά, ο Μονομάχος υπήρξε την ώραν υπέρλαμπρος, ωραίος σαν τον Αχιλλέα, χωρίς όμως να διαθέτει και κάποια από τις αρετές του ομηρικού ήρωα. Υπήρξε άνθρωπος εύθυμος, ομιλητικός, εκλεπτυσμένος, ευγενικός και συμπαθητικός. Αγαπούσε τις χαρές και τις απολαύσεις της ζωής και διακατέχονταν από τη διακαή επιθυμία να ζήσει βίον φιλήδονον και απολαυστικόν (Μιχαήλ Ψελλός). Προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτές τις επιθυμίες του, κατασπαταλούσε το δημόσιο χρήμα με πλήρη ασυνειδησία. Συγχρόνως, διασπάθιζε το δημόσιο χρήμα σε γενναίες παροχές προς τους ευνοούμενους και προς τις ευνοούμενες.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Θ΄ΜΟΝΟΜΑΧΟ

H ευημερία και η παντοδυναμία του βυζαντινού κράτους κατά τη βασιλεία της μακεδονικής δυναστείας μετατράπηκε σταδιακά σε περίοδο κρίσης. Κύρια αιτία στάθηκε η έλλειψη ισχυρής Συνεχίστε την ανάγνωση

Πώς έπληξε η βόμβα το μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού για να το μάθει και ο ανιστόρητος Αλβανός πρωθυπουργός

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε γράψει τον περασμένο Νοέμβρη, ότι μια γκραβούρα μας θυμίζει ότι το μνημείο στην Ακρόπολη, ο Παρθενών, «αν είναι ακόμα ζωντανό προς χάρη του κόσμου και της κοινότητας του, αυτό οφείλεται στο κουράγιο και το όραμα του αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας Γκιέργκι Ντουσχαμάνιτ, ο οποίος το 1686 διαπραγματεύθηκε με τον βενετσιάνικο στόλο του Φραντσίσκο Μοροζίνι να μην βομβαρδισθεί η πόλη, παρ’ ότι εκεί βρισκόταν η τουρκική φρουρά… Συνεχίστε την ανάγνωση