ΠΙΣΩ

Μια ομάδα Γερμανών στρατιωτών περνάει μέσα από ένα ελληνικό χωριό, κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα, τον Μάιο του 1941. ΦΩΤ Α. press

Αποθανατίζοντας την τιμή που καταβάλλεται στην από αέρα εισβολή των Γερμανών στο ελληνικό νησί της Κρήτης. Ενώ μαχητικά αεροσκάφη περιπολούσαν στην περιοχή, και αεροσκάφη που μεταφέρουν τα στρατεύματα ακλουθούσαν, με τη συνοδεία επίσης βομβαρδιστικών. Εδώ, ένα αεροσκάφος με αλεξιπτωτιστές  συντρίβεται στο έδαφος στις 16 Ιουνίου 1941. (AP Photo)

Μια πτώση … Ένας αλεξιπτωτιστής νεκρός και το αλεξίπτωτο του στο νησί της Κρήτης, στις αρχές του 1941.(Deutsches Bundesarchiv / Γερμανικό Ομοσπονδιακό Αρχείο)

Για να ειδοποιείται η δική τους αεροπορία για  την παρουσία τους, οι Γερμανοί στρατιώτες σηκώνουν τη Σβάστικα σε πλοία που

χρησιμοποιούνται από τα στρατεύματα SS για να διασχίσουν τον κόλπο της Κορίνθου, στην Ελλάδα, στις 23 Μαΐου 1941.

Ιταλικά βομβαρδιστικά στο δρόμο για  δράση στον πόλεμο περνώντας εκ των  αλβανικού-ελληνικών συνόρων, στις 9 Ιανουαρίου 1941. Ιταλικά στρατεύματα είχαν ξεκινήσει την  εισβολή στην Ελλάδα από το αλβανικό έδαφος στις 28 Οκτωβρίου 1940.

 

 

 

 

 

 

(Δυο ζωντανές μαρτυρίες από στόματα των αντιπάλων τους)

Ηλιάδης Σάββας, δάσκαλος

  1. Από το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ», του δημοδιδασκάλου και Μακεδονομάχου Ιωάννου Ξανθού, καταγομένου από την Γευγελή της Μακεδονίας, μεταφέρουμε το παρακάτω απόσπασμα: Μέρος ΣΤ΄:«ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΓΕΥΓΕΛΗΝ»

Την 11ην Ιουλίου 1908 ανεκηρύχθη το Τουρκικόν Σύνταγμα και εις Γευγελήν. Κατά την ημέραν ταύτην όλοι οι Οθωμανοί της Γευγελής και των πέριξ χωρίων κατήλθον εις πάνδημον ένοπλον συλλαλητήριον προ του Διοικητηρίου, όπυ είχον κατέλθει και παρουσιασθή μικρά αντάρτικα σώματα Ελληνικά και κομιτατζήδων. Συνεχίστε την ανάγνωση

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση