ΠΙΣΩ

Την γραμμή Σύρα – Αμοργό στα τέλη του 19ου αιώνα εξυπηρετούσε το μικροσκοπικό εμπορικό βαπόρι «Πανελλήνιον», ένα πλοίο αργό, που ωστόσο πλευρίζει και στην Πάρο και στην Νάξο, για την διαδρομή αυτή έκανε μια ολόκληρη μέρα να την καλύψει.

Το πλοίο αυτό χρησιμοποιήθηκε στην κρητική επανάσταση του 1866-1869 (είναι η επανάσταση που συνέβη το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου) για να κουβαλάει εφόδια στους κρητικούς, απ ότι φαίνεται τα έβγαζε πέρα μια χαρά την αποστολή του, περνούσε κάτω από την μύτη του Καπετάν Πασά που για το ασύλληπτο, οι τούρκοι το πλοίο αυτό, το ονόμαζαν ο «Διάολος».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ

Οι τούρκοι διέθεσαν μια φρεγάτα να το καταδιώξει, έτσι το «Πανελλήνιον» μη μπορώντας να γλυτώσει μήτε από τα κανόνια της φρεγάτας, μήτε να ξεφύγει δια της ταχύτητας, κατέφυγε σε ένα μικρό λιμανάκι, τα νερά του οποίου

ήταν ότι έπρεπε για το μικρό πλοίο, αλλά η τούρκικη φρεγάτα δεν μπορούσε να πλησιάσει από τον φόβο μήπως και κολλήσει στα αβαθή, η θέση δε του λιμανιού ήταν τέτοια που και ασφάλεια από τα πυροβόλα έδινε και ορατότητα δεν είχαν οι τούρκοι.
Η φρεγάτα παρέμεινε ανοικτά του λιμανιού πολιορκώντας και καραδοκώντας την έξοδο του «Πανελλήνιου».
Ο καπετάνιος του πλοίου επιστράτευσε την πονηριά για να βγάλει το πλοίο του από την άσκημη αυτή κατάσταση, όλη την νύχτα το πλήρωμα του πλοίου του, έβαψε το «Πανελλήνιον» από σκούρο που ήταν σε λευκό άλλαξε όνομα σήκωσε και διαφορετική σημαία, και την επομένη το πρωί, το πλοίο πέρασε μεταμφιεσμένο ξυστά από τις μπουκαπόρτες της τούρκικης φρεγάτας.
Ο καπετάνιος και το πλήρωμα μάλιστα του λευκού «Πανελλήνιου» χαιρέτησαν καλόκαρδα τους ναύτες και αξιωματικούς της τούρκικης φρεγάτας, η οποία ανταπέδωσε τα φιλικά χαιρετίσματα του λευκού πλοίου και έμεινε να φυλά το λιμανάκι πότε θα βγει το σκουρόχρωμο «Πανελλήνιον»!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ με το πλήρωμά του

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

Το πλοίο κατεσκευάσθη το 1856 στην Αγγλία, υπό την εποπτεία του ναυπηγού του Ναυτικού Γ. Τομπάζη για τη συγκρότηση κρατικού στόλου της «Υπηρεσίας Ταχυδρομείων» του υπουργείου Εσωτερικών.

Ήταν ξύλινο και ελικοκίνητο. Το 1857 παρεχωρήθη στην «Ελληνική Ατμοπλοΐα»

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
Ολικό μήκος 47.5μ.

Μέγιστο πλάτος 6.6μ.

Βύθισμα 3.6μ.

Εκτόπισμα 310 τ.

Ταχύτης 11 κόμβοι

ΠΡΟΩΣΙΣ:

Ατμομηχανή 94 hp

ΑΤΜΟΠΛΟΙΟ (ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΣ) “ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ” ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ

Κατεσκευάσθη το 1856 στην Αγγλία, υπό την εποπτεία του ναυπηγού του Ναυτικού Γ. Τομπάζη για τη συγκρότηση κρατικού στόλου της «Υπηρεσίας Ταχυδρομείων» του υπουργείου Εσωτερικών.
Ήταν ξύλινο και ελικοκίνητο. Το 1857 παρεχωρήθη στην «Ελληνική Ατμοπλοΐα»
Κατά την Κρητική επανάσταση του 1866 εξωπλίσθη με δυο μικρά πυροβόλα και πραγματοποίησε 9 ταξείδια με τους πλοιάρχους Ν. Σαχτούρη, Β. Ορλώφ, Ν. Αγγελκάρα.
Το 1868 πραγματοποίησε και άλλα 17 ταξείδια με τους πλοιάρχους Ν. Σουμερλή και Ν. Δρίβα.
Κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων. πολλές φορές κατεδιώχθη και εδέχθη πυρά από τουρκικά πολεμικά πλοία χωρίς ποτέ να πέσει στα χέρια τους ή να πάθει ζημιά.
Αργότερα, παρεχωρήθη στη «Νέα Ατμοπλοΐα» της Σύρου
Το 1916 ανετινάχθη κοντά στην Ίμβρο. Είναι άγνωστο αν τορπιλίσθηκε η προσέκρουσε σε νάρκη.
Η ονομασία ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ δεν είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σ’ άλλο πλοίο του ναυτικού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ του Gaston Deschamps εκδόσεις ΒΗΜΑ περιηγήσεις
ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ

ΣΕΡΒΟΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Β΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Ὅτι ὁ ἄρχων Σερβλίας ἐξ ἀρχῆς, ἤγουν ἀπὸ τῆς βασιλείας Ἡρακλείου τοῦ βασιλέως, δουλικῶς ἐστιν ὑποτεταγµένος τῷ Ῥωµαίων βασιλεῖ, καὶ οὐδέποτε τῷ ἄρχοντι Βουλγαρίας καθυπετάγη1.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Συνεχίστε την ανάγνωση

Στις 16 Φεβρουαρίου 1914 το Δέλβινο και οι Άγιοι Σαράντα ανακηρύσσουν την Αυτονομία τους. Παρά τις διαταγές της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τις Aρχές για παρεμπόδιση των εκδηλώσεων, η Προσωρινή Κυβέρνηση στο Αργυρόκαστρο αποφάσισε η ανακήρυξη της Αυτονομίας να γίνει επίσημα στις 17 Φεβρουαρίου και μάλιστα να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα για την τόνωση του ηθικού του λαού. Ως τόπος ορίσθηκε κατάλληλος χώρος κοντά στο Αργυρόκαστρο, στις όχθες του ποταμού Δρίνου. Συνεχίστε την ανάγνωση